A vallomás mintegy három és fél órán át tartott, ahol a 2020-as választások utáni kaotikus időszakról számolt be, amikor a vád szerint Donald Trump akkori elnök és Meadows jelenlegi vádlott-társa a választási eredményt akarta megdönteni.

A volt kabinetfőnök szerint a választási vereség megakadályozására tett kísérletek hivatalos kormányzati feladatok közé tartoztak.

Amennyiben a bíró ezt elfogadja, a per az állami bíróságról a szövetségi bíróságra kerülhet, ami kedvezőbb helyzetet teremthet Mark Meadows számára és felborítaná a Fani Willis megyei kerületi ügyész által indított pert.

A CNN megjegyzi, hogy a hétfőn elhangzottak jogi szempontból meglepőek, mivel a büntetőjogi vádlottak gyakran élnek alkotmányos jogukkal és megtagadják a tanúvallomás a bírósági eljárás részeként.

A volt kabinetfőnök azért akarja az ügyet az állami bíróságon kívülre helyezni, mert azzal érvel, hogy az a szövetségi mentelmi jog hatálya alá tartozik, amelyet bizonyos esetekben olyan személyekre is kiterjesztenek, akik az amerikai kormány nevében vagy a szövetségi pozíciójukhoz kapcsolódva követtek el valamit.

Steve Jones amerikai kerületi bíró közelgő döntése mind a 19 vádlott-társat érinti - beleértve a volt elnököt is, akinek az ügyvédei várhatóan hasonló indítványt nyújtanak be, mint Meadows.

Trump szavazatokat akart találni

Jones a meghallgatást követően nem hozott döntést. Megjegyezte azonban, hogy ha szeptember 6-ig nem születik döntés, akkor Meadows-nak meg kell jelennie a vádemelésen. A kerületi főgyüszész azonban beidézte Brad Raffenspergert, Georgia államtitkárát, aki 2021 januárjábna Trummpal folytatott telefonbeszélgetéseket.

A volt amerikai elnök azt mondta neki, hogy „találjon elég szavazatot″ ahhoz, hogy az államot megnyerhesse.

Meadows ügyvédei nem jelezték előre, hogy tanúvallomásra hívják a volt kabinetfőnököt, aki azt vallotta, hogy megpróbálta személyesen megfigyelni az aláírás-egyeztetési műveletet a georgiai Cobb megyében, hogy felkészült legyen, amikor az elnök erről kérdezi őt. Azt is elárulta, hogy az állami tisztviselőkkel való kapcsolatfelvételeinek egy része részben a Covid segélyalapokról szólt, a Trump által táplált, az eredmények megdöntéséről szóló megbeszélések mellett.

Meadows kiemelte továbbá, hogy azért végezte el a választásokkal kapcsolatos tevékenységek egy részét, hogy megfelelő tanácsot adhasson Trumpnak a választások biztonságával kapcsolatos jövőbeli törvényhozását illetően.

Meadows ugyanakkor vitatta a vádiratban megfogalmazott állításokat, mondván, hogy soha nem utasította John McEntee-t, a Trump Fehér Ház tanácsadóját, hogy írjon emlékeztetőt a választások 2021. január 6-i, kongresszusi hitelesítésének megzavarására és késleltetésére irányuló stratégiáról.

Meadows-t arról is megkérdezték, hogy szerinte Trump elvesztette-e Georgiát, és arról arról is, hogy William Barr akkori főállamügyész azt mondta Trumpnak, hogy a választási csalással kapcsolatos állítások hazugságok.

Meadows azt válaszolt, akkor még indokoltnak tartotta a további vizsgálatokat, habár nem kételkedett az akkori főügyész meglátásában. Ennek ellenére elismerte, hogy némi érdeke fűződik a 2020-as választások kimeneteléhez.