Lengyelország nem nyitja meg újra határát az ukrán gabonaimport előtt, függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság a héten hogyan dönt” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden. Az ukrán gabona, köztük a búza és a kukorica behozatala jelenleg tilos öt keleti uniós ország – köztük Lengyelország, Magyarország és Románia – területéről az év elején Brüsszellel kötött megállapodás értelmében. A tranzit csak más célállomásokra engedélyezett.

A korlátozások pénteken járnak le, és a Bizottságnak még döntenie kell arról, hogy hagyja-e őket lejárni, vagy meghosszabbítja – számolt be a Politico.

Bárhogyan is döntenek a brüsszeli tisztviselők, nem fogjuk megnyitni a határainkat

– írta Mateusz Morawiecki az X platformon közzétett üzenetében.

A lengyel lépés szembe megy a kereskedelmi szabályzattal

A lépés megszegné a blokk közös kereskedelmi szabályait, és nem ez az első alkalom, hogy a lengyel kormányfő ezzel fenyegetőzik. Az ukrajnai orosz invázió következtében a lengyel piacot elárasztó olcsóbb ukrán termékek kérdése megosztónak bizonyult az októberi lengyelországi országos választások előtt.

Mivel a gazdák tiltakoznak az ukrán gabona beáramlása ellen, amelyet megélhetésüket fenyegető veszélynek tekintenek, az alku felbontása politikai következményekkel járhat a Morawiecki vezette konzervatív kormányra nézve, amelyet a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezet.

A PiS a kérdést egyik legfontosabb választási üzeneteként használta fel. Morawiecki egy olyan videóra reagált, amely kiemeli, hogy a kormány a lengyel gazdák érdekeit helyezi előtérbe.

Az uniós országok többsége ellenzi az importkorlátozásokat, de Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa a korlátozások meghosszabbítása érdekében lépett fel. Ha a korlátozásokat feloldják – figyelmeztetett a közelmúltban –, újabb nagy válság lesz az öt frontvonalban lévő tagállamban. Talán még a korábbinál is nagyobb. 

Helyi piaci elemzők azonban azzal érvelnek, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ez így lenne.

A globális gabonaárak, és ennek következtében a lengyelországi árak is jelentősen alacsonyabbak, és a helyi kínálat elég nagy ahhoz, hogy a vállalatok ne legyenek érdekeltek az Ukrajnából történő importban

– mondta a hét elején az egyik elemző, Mirosław Marciniak.

Kijev azzal fenyegetőzött, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul, ha a tilalom érvényben marad. Még nem világos, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdán, az unió helyzetéről szóló éves beszédében kitér-e az ügyre. Az uniós diplomaták pénteken – a tilalom lejártának napján – ismét találkoznak, ami azt jelenti, hogy a megbeszélések az utolsó pillanatig elhúzódhatnak.