Litvánia kedden bejelentette, hogy szigorítja az ellenőrzéseket az Oroszországból származó illegális zöldségimport megakadályozása érdekében.

„Hallottunk olyan vádakat, hogy orosz zöldségeket próbálnak Litvániába importálni, amelyeket állítólag az Európai Unióban termesztettek” – mondta Audrone Mikalauskiene, az állami élelmiszer- és állategészségügyi szolgálat vezetője. 

„Ezért fokoztuk a friss gyümölcsök és zöldségek származási országára vonatkozó, a fogyasztóknak nyújtott információk ellenőrzését. Laboratóriumi vizsgálatokat végzünk, hogy ellenőrizzük ezeknek a termékeknek a biztonságosságát” – tette hozzá a szolgálatvezető az LRT litván közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

A lépésre azután került sor, hogy a litván gazdák azt állították:

az Oroszországban termesztett zöldségeket, főként uborkát és paradicsomot hamisított származási dokumentumokkal csempészik Litvániába a szomszédos Belaruszon és Lengyelországon keresztül, aláásva ezzel a helyi piacokat.

„Amint az áruk belépnek az EU egységes piacára, sokkal nehezebb ellenőrizni a mozgásukat. Ezért kell törekednünk arra, hogy korlátozzuk ezeknek a termékeknek a bevitelét” – mondta Vytenis Tomkus mezőgazdasági miniszterhelyettes. Áprilisban Gitanas Nauseda litván elnök további vámokat szorgalmazott az orosz és belarusz mezőgazdasági importra, hogy „egyszerűen versenyképtelenné” tegyék őket.