Az Index idén januárban számolt be arról, hogy a társasházkezelői szakmán belül egyöntetű a vélemény azzal kapcsolatban, hogy 2024 során elkerülhetetlen lesz a közös költség emelése.

Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára arról számolt be, hogy emelkedhetnek idén a közös költségek, sőt, a banki költségek is biztosan emelkedni fognak: azoknak, akik csekken fizetik a közös költséget, már 1500 forint pluszköltséget is felszámolhatnak.

A biztosítások díja várhatóan 15-20 százalékkal emelkedik, de akár 50 százalékos növekedés is jöhet. Molnár Sándor szerint a közös képviselői díjazást is emelni kell az inflációval, valamint ugyanez vonatkozik a takarítók díjköltségeire is.

A liftszolgáltatók költségei, a karbantartás, a mentés és a hatósági ellenőrzés ára is emelkedik, jellemzően inflációkövető módon. Ahol vannak gondnokok vagy fűtők, velük is számolni kell. A karbantartási költségek jelentős hányadot tesznek ki, a szakemberek munkadíjai pedig soha nem lefelé mennek – sorolta végezetül a főtitkár, aki szerint ráadásul a közös költség jelentős százalékát célszerű lenne felújítási alapba gyűjteni.

Nem szégyellősek a szakik

Bár vidéken valamivel józanabbak a mesteremberek árai, Budapesten rettenetesen elvannak szállva a szakik, és - tisztelet a kivételnek - szemrebbenés nélkül bemondják akár 40-50 ezer forintos óradíjakat is, így a gázszerelők, a vízvezeték-szerelők, a villanyszerelők egy része valóban „hozzájárul” a karbantartási költségek megugrásához.

Sok szobafestő-mázoló pedig arról számol be a közösségi médiában, hogy nagyon sokan inkább kifestik saját maguk az ingatlant – mindez villannyal, vízzel, gázzal nem tehető meg, ezek beüzemeltetéséhez szigorú szabályok, előírások vannak.

A tavalyi év már jobb volt, mint 2022

A Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja az Economx megkeresésére elmondta: a 2023-as országos felmérésük szerint (melyet 4671 társasház anonimizált adatai alapján végeztek) az derült ki, hogy 2021-ről 2022-re 21 százalékkal nőttek a közös költségek. A felmérést a THT és az eHÁZ együtt végezte és az eredményeket a THT tavaly októberi, 800 fős, XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo konferenciáján ismertették.

Dén Mátyás András rámutatott: kétségtelen, 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, ez valóban sokkal jobb eredmény a 21 százaléknál.

Az Economx kérdésére, miszerint akkor mi dobja meg a közös költséget 2024-ben, ha már úgy tűnik, az infláció legnehezebb periódusán is túl vagyunk, a szakember szerint ez a 4 százalék annak is volt köszönhető, hogy az energiaárak nem nőttek tovább.

Továbbá: számos felújítást elhalasztottak a társasházak. Ez utóbbi vélhetően megfog látszani az idei közös költségemelésekben.

Azzal a ténnyel pedig szembe kell nézni, hogy a hazai társasházak közel fele rossz állapotban van, fel kell őket újítani.

Ezek árai nőttek leginkább

Az említett országos felmérés a következőket állapította meg.

Villamosenergia-költségek növekedése

  • 2021-ről 2022-re 28 százalék
  • 2022-ről 2023-ra 37 százalék

Közüzemi díjak növekedése

  • 2021-ről 2022-re 11 százalékkal költöttek többet
  • 2022-ről 2023 3 százalékkal költöttek kevesebbet

A THT felmérése szerint probléma azonban, hogy az albérlők és tulajdonosok nagy része, 85 százaléka nem jelenik meg ezeken a gyűléseken, csak utólag áll elő igényeivel, észrevételeivel.

Ezen spórolnak a társasházak

Leginkább a banki szolgáltatások, illetve a takarítás költségei ugrottak meg, az előbbi 43, az utóbbi pedig 52 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt két évben a legtöbben biztonsági és portaszolgálatokon spóroltak. 2023–ban 45 százalékkal kevesebbet költöttek a lakók biztonsági szolgálatokra, mint 2021–ben, tűz–, érintés– és villámvédelemre pedig 30 százalékkal kevesebbet.