Az osztrák külügyminisztérium beidézte Jean-Claude Juncker volt kabinetfőnökét az Ausztria orosz gázimportjára vonatkozó megjegyzései miatt. Martin Selmayr a bécsi kortárs művészeti vásáron tartott szerdai előadásán azt mondta, hogy Ausztria finanszírozza Oroszország Ukrajna elleni háborúját, mégsem tiltakozik ellene senki – írja az ORF.at.

Ez meglep engem, mert a gázszámlával minden nap vérpénzt küldenek Oroszországnak

– idézik a politikus szavait, akit beidéztek a külügyminisztériumba, hogy a tárca főtitkárával beszélgessen, közölte csütörtökön Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szóvivője. Selmayr a művészeti vásáron azt is mondta, megérti, hogy az orosz gázimport összefügg az energetikai problémákkal, de azzal érvelt, hogy Ausztria megengedheti magának, hogy elkerülje az orosz gázt.

Selmayr megjegyzései nagy port kavartak az osztrák politikában

Karoline Edtstadler európai miniszter „kétes és kontraproduktív” kijelentésként bírálta Selmayr szavait. „Sajnálatos, hogy egy uniós tisztviselő is úgy tűnik, nem ismer bizonyos tényeket. Miközben Ausztria bizonyíthatóan csökkentette az orosz gáztól való függőségét, és fontos óvintézkedéseket tett a lakosság ellátásbiztonsága érdekében, az orosz LNG mennyisége az EU-n belül egyre nő” – jegyezte meg Edtstadler.

Michael Schnedlitz, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt politikusa, Selmayr visszahívását követelte, és azt javasolta, hogy vegyen „egyirányú jegyet vissza Brüsszelbe”. Az osztrák liberális párt, a NEOS azonban támogatta Selmayr megjegyzéseit, Karin Doppelbauer szerint ugyanis az orosz háború osztrák szponzorálása tény, és az orosz gáztól való függés biztonsági problémákat okoz – jelentette a Die Presse.

Martin Selmayr 2019 novembere óta vezeti az Európai Bizottság bécsi irodáját, miután korábban Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetjének vezetőjeként és a bizottság főtitkáraként is dolgozott.

 

 

 

Az évszázad üzletét kötötte Ausztria

Roppant ügyes volt nyugati szomszédunk pár éve, amikor a kamatok nulláig estek, sőt, a fejlett európai országok állampapírjai negatív hozammal forogtak. Évszázados államkötvényt bocsátott ki: most hatalmas nyereséggel vissza is vehetné, de ha megtartja, akkor is nyer rajta. Bővebben --->