2023 decemberében került ismét a lengyel végrehajtó hatalom élére Donald Tusk. Az általa vezetett, kormányzópárttá váló Polgári Platform sorra bocsátotta el a Jog és Igazságosság (Pis) párt embereiként számon tartott állami vezetőket. Idén februárban a PKN-Orlen olajvállalatot vezető Daniel Obajtekkel is szerződést bontott a Tusk kormány.

Donald Tusk hétfőn vádemeléssel fenyegette meg a lengyel állami olajvállalat volt vezérigazgatóját. A lengyel miniszterelnök szerint céget vezető Obajtek nemelég, hogy 1,6 milliárd złoty (145 milliárd forint) veszteséget okozott az állami cégnek, de a gyanú szerint a Hezbollah terrorszervezettel is üzleti kapcsolatba került – írja a Politico. 

A (PiS) közeli üzletemberként számon tartott Daniel Obajtek vezérigazgatóként 2018 és 2024 között irányította az Orlent. A vád szerint a cégvezető a politikai szövetségeseinek osztogatta a vállalati állásokat, illetve a kormány szolgálatába állított az Orlen által átvett 20 lengyel regionális napilapot. 

Közel-keleti terrorszervekig nyúló szálak

Tusk felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert, hogy vegyen részt Objatek ügyének a feltárásában. Lengyel sajtóértesülések szerint a cég belbiztonsági részlegének figyelmeztetése ellenére Obajtek beleegyezett, hogy egy svájci székhelyű, a Hezbollah mozgalommal kapcsolatba hozott libanoni állampolgár vezette kereskedelmi részleget hozzon létre az Orlen.

A Samer A.-ként ismert libanoni vezető írta alá azt a nyersolajszállítási üzletet, amiben egy dubai székhelyű közvetítőn keresztül egy hongkongi üzletembertől vásárolt venezuelai olajat a lengyel cég, amit végül nem kaptak meg.

Egy tőzsdei jelentés szerint 1,6 milliárd złotyt (145 milliárd forint) fizetett ki az Objatek vezetett vállalat a nyersolajért

Ezt az előleget nem fizették vissza és az Orlen valószínűtlennek tartja, hogy betudják hajtani a pénzt.

Az egykori és jelenlegi képviselő

Közel tíz éve a Jog és Igazságosság helyi politikusaként figyelhetett fel Daniel Obajtekre Jarosław Kaczyński, a PiS vezetője. Obajtek a párt 2015-ös hatalomra kerülését követően került a PKN-Orlen élére, a vezetése alatt a cég több kisebb olaj- és gázipari vállalatot is felvásárolt.

A politikusi pályára visszatérve a PiS fellegvárában – a délkeleti Rzeszów régióban – a párt csúcsjelöltjeként indul júniusi EP-választáson az ex-vezérigazgató. Az EP-jelölt szerint semmi törvényelleneset nem cselekedet az Orlen elnökeként és elítélte a miniszterelnök „rágalmait”.

A kormányváltás haszna: Lengyelországra dézsából öntik az eurót

Lengyelország 6,3 milliárd eurót kapott az Európai Unió gazdaságélénkítési alapjából. Ez az első ilyen jellegű kifizetés, amelyre hosszú évekig vártak.