Legalább 15, az ingyenes autópálya-szakaszokról tájékoztató tábla jelenik meg a lengyel utak mentén. A kormány közel 630 ezer zlotyt különített el erre a célra – derül ki a tvn24 hírcsatorna összeállításából.

Mint ismert, az állami tulajdonú szakaszokon 2023. július 1-jén megszűnt az útdíjfizetés.

Bár az ingyenessé tétel közismert, a parkolókban és elektronikus az táblákon is megjelentek az információk, úgy tűnik ez nem elég.

Az ingyenes autópályaszakaszok népszerűsítésére szánt pénzt a miniszterelnök döntése alapján a költségvetési tartalékból nyerték, amelyet „előre nem látható és rendkívüli kiadásokra” különítettek el korábban.

Az ingyenes, a csak hétvégén ingyenes és a fizetős autópálya-szakaszok
Feketével az ingyenes, kékkel az ingyenessé tett, rózsaszínnel az egyelőre csak hétvégén ingyenes autópálya-szakaszok
Kép: Facebook

Szymon Ossowski, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem Politikatudományi és Újságírói Karának politológusa szerint ez de facto a kormány pénzének a választási kampányra való felhasználása. A cél pedig értelemszerűen a legnagyobb kormánypárt nyílt népszerűsítse a közelgő választás előtt.

Persze kérdés, hogy ezek az óriásplakátok hogyan fognak kinézni. Ha csak annyi lenne az üzenet, hogy „július 1-jétől nem fizetsz az autópályáért”, akkor talán még valahogy megállná a helyét. De feltételezem, hogy lesznek konkrét politikusi nyilatkozatok vagy konkrét üzenet, hogy a kormánynak kell megköszönni az ingyenes autópályákat

– mondja.

Arra a kérdésére, hogy miért kell ilyen mértékű közpénzköltés olyasmire, ami már tény, Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter csak annyit válaszolt:

Mert a lengyelek nagyon elégedettek azzal, hogy ingyen használhatják az ingyenes autópályákat.

Csak 2022-ben több mint 137 millió zlotyt (átszámítva 12 milliárd forintot) költöttek a Morawiecki-kormány reklámozására – derül ki a Legfelsőbb Ellenőrző Kamara elemzéséből. Idei adatok még nem állnak rendelkezésre.

Csak összehasonlításképpen: az itthoni választások előtt összesen 19,6 milliárdot költöttek kék hirdetéses és népszavazási hirdetésekre. Ehhez jött hozzá a később az ún. »bombás kampány« 7,8 milliárdja – derült ki a K-Monitor összesítéséből.

Amint arról a Konkret24 újságírói beszámoltak, idén szintén közpénzekből finanszírozzák a 800 plusz-nevezetű családtámogatási, valamint az ingyenes autópályákat és az erőszakellenes kampányokat népszerűsítő kormányzati hirdetéseket. Csak a költségvetés tartalékából 15 millió zlotyt szánnak minderre.

Népszavazást ír ki a lengyel kormánypárt, a magyaroknak ismerős lehet a kérdés

Az október 15-i parlamenti választásokkal egyidőben a lengyel kormányzópárt egy népszavazást is kezdeményez az illegális bevándorlással kapcsolatban. Bővebben>>>