Visszavonta az Európai Bizottság (EB) az AstraZeneca brit-svéd biogyógyszerészeti vállalat Vaxzevria nevű oltóanyagának forgalmazási engedélyét május 7-i hatállyal.

Az április eleje óta ismert döntés nagy hullámokat keltett a német nyelvű közösségi médiában, számos kommentelő tudni vélte, hogy koronavírus okozta betegség, a Covid-19 megelőzésére kifejlesztett oltás annyira súlyos mellékhatásokkal jár, hogy a termék kivezetésével kellett eltussolni a vakcina körüli botrányokat.

Az ARD német köztelevízió tényfeltáró szerkesztősége a keringő hírek nyomába eredt, megkeresve

  • az uniós gyógyszerfelügyelet szerepét betöltő EB-t,
  • a német szövetségi gyógyszerészeti intézetet (Paul-Ehrlich-Institut),
  • és magát a gyártó céget is.

Kiderült, hogy a vakcina visszavonásának kizárólag kereskedelmi oka van, az engedély visszavonását az AstraZeneca kérte, mert bezuhant a kereslet a vakcina iránt, ezért nem érte meg többé a piacon tartani.

Az EB közölte: nincsenek kétségeik a készítmény hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban, az pedig nem szokatlan, hogy a vállalatok kereskedelmi okokból kérik a gyógyszerek vagy vakcinák forgalomba hozatali engedélyének visszavonását. Ilyen kérés például akkor fordulhat elő, ha a termékre már nincs kereslet az EU-ban. 

A német gyógyszerészeti intézetnél közölték, hogy a Vaxzevria vakcinát Németországban 2021. december 1-től már nem használják. Jelezték, hogy a kivezetésről szóló kérelem nem függ össze az oltóanyag ismert mellékhatásaival.

A vállalatnál arról tájékoztatták az ARD-t, hogy a terméket kereslet híján már nem is gyártják, és nem is terjesztik. Hangsúlyozták, hogy a Covid-19 megelőzésére számos egyéb vakcina áll rendelkezésre, amelyeket a koronavírus új változatira fejlesztettek ki.