A világ vizeit jelenleg egyszerre sújtja az éghajlatváltozás, a növekvő kereslet, az urbanizáció és a szennyezés – írja a CNN. 

Simeon Pieterkosky, az Aquaai technológiai vállalat társ alapítója szerint, ahhoz, hogy világossá váljon a szennyezés összetett oka, minél előbb pontosabb adatokra van szükség.

A vállalat célja, hogy a szükséges információkat halszerű drónok segítségével szerezze meg. A „halak” úgy lesznek kialakítva, hogy úgy nézzenek ki, mint az élő példányok, de még az úszásukat is imitálni tudják a testük és a farkuk oldalra mozgatásával. Színeikben a 2003-as Némó nyomában című rajzfilm halait imitálják majd.

Az elsődleges típus 1,3 méter hosszú és 30 kilogramm lesz, emellett kamerákat és érzékelőket is fog kapni, ezáltal olyan mérőszámokat tud majd továbbítani, mint az oxigén, a sótartalom vagy a pH-szint. 

A robotok kinézete arra is szolgál, hogy be tudjanak „illeszkedni” a természetes környezetbe, ezzel sem zavarva a halakat.

A vállalat Kaliforniában és Norvégiában már alkalmazza a technológiát, és számos adattal szolgált például a halak egészségügyi állapotát illetően. 

A módszer Közel-Keleten kifejezetten hasznos lesz a kialakult vízhiány kapcsán is.

Az Aquaai előtt azonban még számos akadály van, jelenleg legnagyobb problémájukat a tőkehiány okozza. A vízi technológiák ugyanis csekély, mintegy 3 százalékát kapták meg annak a 48 milliárd dolláros klímatechnológiai finanszírozásnak, amelyet 2023-ban kiosztottak. 

Kijött a jelentés: katasztrofálisan áll Magyarország ezekben a mutatókban

Az MNB versenyképességi jelentése szerint számos mutatóban pocsékul áll Magyarország a zöld gazdaságot illetően. Bővebben >>>