A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) jakartai csúcstalálkozóján a politikus leszögezte: meg kell akadályozni egy újabb hidegháborút.

Kijelentette, hogy félreértések, külső beavatkozás miatti nézeteltérések és viták alakulhatnak ki, melyeket szerinte úgy kell ellenőrzés alatt tartani, hogy a felek nem választanak oldalt, ellenzik a blokkok közötti konfrontációt és megakadályozzák az új hidegháború kialakulását.

Az ASEAN több csúcstalálkozót is tart Jakartában Kínával, Ausztráliával, Japánnal, Indiával, Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, ami lehetőséget ad arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tíz országot összetömörítő csoportra.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének tagjai közé tartoznak a Fülöp-szigetek, valamint Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa.

A mostani csúcstalálkozó egyik fő feszültségforrása a pekingi ambíciók a Dél-kínai-tengeren. Kína fővárosa ugyanis nemrég közzétett egy térképet, melyen több ASEAN-országhoz tartozó övezetet is magáénak tartott.

Lehet, hogy Kína sosem előzi meg Amerikát

A kínai gazdasági növekedési lassulása, az ázsiai országban jelentkező strukturális problémák miatt sok előrejelzés módosul. Korábban mindenki alapnak tekintette, hogy Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, egyelőre azonban úgy tűnik, senki nem tudja elnyerni ezt a címet az Egyesült Államoktól.
Bővebben--->