Joe Biden amerikai elnök nemrég kezdett el CPAP-gépet (folyamatos pozitív légúti nyomás) használni alvási apnoé kezelésére – közölte a Fehér Ház, miután szerda reggel az arcának mindkét oldalán pántoktól származó bemélyedéseket láttak.

„Az elnök 2008 óta részletes orvosi jelentésekben hozta nyilvánosságra, hogy alvási apnoéval küzd. Tegnap este CPAP-gépet használt, ami az ilyen előzményekkel rendelkező embereknél megszokott" – mondta Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője a CNN beszámolója szerint.

Az alvási apnoe olyan alvászavar, amely során a légzés ismételten leáll és megindul. Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint az Egyesült Államokban mintegy 30 millió embernek van ilyen alvási problémája.

Az ügyet ismerő tisztviselő szerint az elnök az utóbbi hetekben kezdte el használni a készüléket, hogy javítsa alvásminőségét. Joe Biden, aki a maga 80 évével az Egyesült Államok legidősebb elnöke, korábban is küzdött alvási apnoéval: a 15 éve nyilvánosságra hozott orvosi feljegyzések szerint  is visszatérő alvási apnoe problémája volt.

A JoeBiden orvosa által 2019-ben kiadott egészségügyi jelentés szerint az alvási apnoe tünetei jelentősen javultak az arcüreg- és orrmelléküreg-műtétjei után. A CPAP-gép enyhe légnyomást alkalmaz, hogy alvás közben nyitva tartsa a légutakat.

 

Joe Biden megint összerogyott: kell-e aggódni az egészsége miatt?

A republikánus jelölt mellett saját életkora lehet a legnagyobb ellenfele Joe Biden amerikai elnöknek a 2024-es választáson. Az államfő június elején ismét esett egyet a nyilvánosság előtt, ezt pedig sokak annak tudják be, hogy mivel öregszik, így nincs már száz százalékos egészségügyi állapotban, és ezzel együtt az ország irányítására sem tartják alkalmasnak. Bővebben --->