Rakétákat küld Japán az Egyesült Államoknak, ezzel felülvizsgálva saját önkéntes fegyverexport-korlátozásra vonatkozó irányelveit - jelentette be a szigetország kormánya pénteken.

A hazai gyártású Patriot légvédelmi rakéták szállítása az első jelentős változtatás Japán fegyverexport-politikájában 2014 óta, amikor az akkori kormány feloldotta az ország pacifista alkotmánya alapján fenntartott fegyverexport-tilalmat.

A mostani döntés a Kínával, Oroszországgal és Észak-Koreával fennálló feszültségek miatt születhetett meg.

Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár szerint a döntés a japán-amerikai szövetség megerősítése, illetve a tágabb indiai-csendes-óceáni térség békéje és stabilitása szempontjából is nagy jelentőséggel bír. A kormány az export-szabályok lazítása révén kívánja fejleszteni a hazai iparágakat és a térség hasonlóan gondolkodó országai között fennálló védelmi kapcsolatokat is.

A három módosított irányelv értelmében Japán engedélyezi a külföldi jóváhagyással gyártott fegyverek és fegyveralkatrészek exportját azon országokba, ahol a szabadalom jogosultjainak székhelye található. A bejelentés szerint a szigetország olyan föld-levegő rakétákat szállít az Egyesült Államoknak, amelyeket hazai gyártásban állítanak elő. A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Japán önmagukban halált nem okozó fegyveralkatrészeket (például hajtóműveket) és felszerelést adjon el olyan országok számára, amelyeket a nemzetközi jogba ütköző katonai támadás ért.

A hadianyagok harmadik félnek történő átadását még nem hagyta jóvá a kabinet. Az exportszabályozás különböző módosításait már hónapok óta fontolgatja a kormány, hiszen azok potenciálisan akadályozzák a Nagy-Britanniával és Olaszországgal közösen fejlesztett, következő generációs vadászrepülők kivitelét a országból.

Az új szabályozás továbbra sem teszi lehetővé, hogy Japán fegyvereket szállítson háborúban álló országokba, a döntés azonban így is előnyös lehet Ukrajnának, hiszen a japán export többletkapacitást biztosít az Egyesült Államoknak, amelyet aztán Kijev támogatására lehet fordítani.

(Gyurka Eszter)