Az Európai Bizottság szerdán egységesített európai fogyatékossági kártya bevezetését javasolta, amely egyenlő feltételek mellett kedvezményes elbánást és parkolási jogokat biztosít a fogyatékossággal élők számára minden tagállamban.

Az európai fogyatékossági kártya uniós elismerése biztosítja majd az egyenlő hozzáférést a különleges feltételekhez és a kedvezményes elbánáshoz a köz- és magánszolgáltatások igénybevétele során, ideértve a közlekedést, valamint a kulturális események, múzeumok, szabadidő- vagy sportközpontok és vidámparkok látogatását. A kártyát az illetékes nemzeti hatóságok állítják ki a meglévő nemzeti kártyák vagy igazolványok kiegészítéseként.

Egységes formátum digitális és fizikai kiszerelésben is

Az egységes európai parkolási kártya lehetővé teszi majd a fogyatékossággal élő személyek számára, hogy más tagállamokban is élhessenek a jogszabályok nyújtotta parkolási jogaikkal. A EU-s parkolási kártyákat kötelezően egységes formátumban bocsátják majd ki, és egy átmeneti időszak után azok felváltják a fogyatékossággal élők nemzeti parkolási igazolványait.

A könnyebb kártyahasználat és az adminisztratív terhek csökkentése érdekében a javasolt irányelv előírja majd a tagállamok számára, hogy a kártyákat mind fizikai, mind digitális formában a felhasználók rendelkezésére kell bocsátaniuk.

Akadálymentesített formátummal nyilvánosan elérhetővé kell tenni a kártyák kibocsátására vagy visszavonására vonatkozó feltételeket és szabályokat. Biztosítani kell, hogy a szolgáltatók akadálymentesített formátumban elérhetővé tegyék a tájékoztatást a fogyatékossággal élőknek szóló ajánlatokról és kedvezményes elbánásról. A szabályoknak való megfelelés biztosítására a tagállamoknak lehetővé kell tenniük, hogy a fogyatékossággal élők, érdekképviseleti szervezeteik és az érintett közjogi szervek szükség esetén a nemzeti jog szerint felléphessenek.

Az irányelv nemzeti jogba való átültetését követően a tagállamokat felkérik, hogy jogsértés esetén pénzbírságot és korrekciós intézkedéseket szabjanak ki.

Az Európai Bizottság javaslata a következő lépésben az Európai Parlament és a tagországok kormányainak képviselőit tömörítő Tanács elé kerül. Elfogadását követően a tagállamoknak 18 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy az irányelv rendelkezéseit a nemzeti jogba átültessék – számolt be róla az MTI.