Hatalmas erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található.

Az erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 órakor kezdődött a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilóméteren elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén.

Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

Az egyik környékbeli falu lakói is segítenek a tűzoltásban, vödrökből és tömlőkből locsolva próbálják megállítani a szél által felszított erdőtüzet.

Attól félünk, hogy a tűz eléri a házakat. Amennyire csak tudunk próbálunk segíteni az oltásban, de vödrökkel ez nem sokat ér

– mondta egy helyi lakos.

A hatóságok szerint nem rongálódott meg egy ház sem, és komolyabb sérülés sem történt. Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilóméteres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Az uniós adatok szerint Portugáliát idén még elkerülte az Európa déli felén pusztító, halálos áldozatokat is követelő hőhullám, de az országban tavaly az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak, Portugália területének csaknem egy százalékán, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Szicíliában is gond van

Továbbra sem sikerült eloltani az erdő- és bozóttüzeket a szicíliai Palermo térségében és a sziget más helyszínein, miközben Olaszország északi részére újabb heves viharokat jeleztek előre keddre.

A szicíliai Palermo repülőterét újranyitották, de a légikikötő közelében tovább folyik a lángok oltása.

A tűz hétfőn a Palermóhoz közeli Cinisiből indult és gyorsan terjedt az erős forró szélben. A lángok olajfa- és szőlőültetvényeket pusztítottak el, hamuvá égettek egy autókereskedést a kiállított járművekkel együtt. A füst beborította a több órára lezárt autósztrádákat. Több kisebb települést evakuáltak.

  • Palermóban egy 88 éves nő meghalt, mivel a rosszullét miatt hozzá kihívott mentő nem tudta megközelíteni otthonát a tűzvész miatt.
  • Egy erdész súlyosabb, két tűzoltó enyhébb égési sérüléseket szenvedett az oltás közben.
  • Éjszaka evakuálni kellett a Trapanihoz közeli San Vito Lo Capo térségét is, a turisták egy részét hajókkal a tengeren keresztül menekítették a lángok elől.

Továbbra is ég a növényzet Messina és Enna térségében. A szicíliai kórházakban elsőbbséget élveznek a füstmérgezéssel beszállított emberek.

Nem csillapodik a vihar Észak-Olaszországban sem

Az ország északi részén nem csillapodnak a mindennapossá vált nagyerejű viharok, jégesők. Milánó utcáin óránként 100 kilométeres erősségű szelet mértek, mely fákat csavart ki, tetőket sodort le. A milánói bíróság épületébe bezúduló eső eláztatta az archívumot. A városban kedden lezárták a parkokat, és igyekeztek helyreállítani a trópusi esőzés miatt leálló tömegközlekedést.

Brescia térségében egy viharban kidőlt fa egy 16 éves cserkészlány halálát okozta. Mantovában narancsnagyságú jéglabdák hullottak a városra.

Az északnyugati Lombardia és az északkeleti Veneto tartomány kérte a kormányt, hogy nyilvánítsa őket katasztrófa sújtotta övezetté.

Nello Musumeci, a polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy az ország déli részén a következő órákban a 40 fokos hőség enyhülését várják, északon viszont további viharok követik majd egymást.