A hágai székhelyű uniós ügynökség szerint az uniós régió stabilitása, valamint az EU célországaiban tapasztalható állandó munkaerőigény tovább erősíti a csempészszolgáltatások piacát.

Az embercsempészet dinamikusan fejlődő bűnözési ág az Europol jelentése szerint.

A bűnözői hálózatok bizonyítottan gyorsan alkalmazkodnak az illegális migráció dinamikájában történő változásokhoz, és a bűnüldözési módszerek fejlődéséhez.

Gyorsan változtatják a migrációs útvonalakat

A csempészeti útvonalakat, a tarifákat és a szállítási módokat a közvetítői szolgáltatások iránti kereslet, a logisztikai igények és az új migrációs csomópontok megjelenése alapján variálják.

A fokozott hatósági ellenőrzésekbűnszervezeteket is arra késztetik, hogy átálljanak alternatív útvonalakra és működési módokra.

A bűnszövetkezetek további szolgáltatásokat is nyújthatnak ügyfeleiknek, beleértve a szállást az utazás különböző szakaszaiban, vagy hamis okmányok kiállítását.

Közepes jövedelmű ország vagyunk? Elöregszik a társadalmunk? – Ha igen, ez ránk is vonatkozik!

Egyre kiszolgáltatottabbá válnak a bevándorlásnak a tehetős államok, ugyanis munkaerőhiánytól küzdve egyre inkább rá vannak szorulva a vendgémunkásokra. Külföldi munkaerő nélkül az elöregedő társadalmak gazdaságai nehezen maradnak talpon. Bővebben >>>

Rengetegen gazdagodnak ebből

A bevándorlócsempészet üzleti modelljét az együttműködés jellemzi, amely lehet eseti vagy állandó. Emellett a bűnszövetkezetek gyakran együttműködnek egymással az embercsempészési útvonalak különböző szakaszain. Néhány nagy és több helyszínen működő bűnszövetkezet közvetítői szolgáltatásokat is nyújt a teljes útvonalon.

A bűnszövetkezetek összetettek és különböző szereplőkből – vezetőkből, közvetítőkből és alacsony szintű kiszolgálókból állnak. A csempészhálózatok irányítói magas szintű vezetői képességekkel rendelkeznek, képesek az illegális tevékenységeket a távolból vezérelni, míg a közvetítők többféle tevékenységben is részt vehetnek, például illegális bevándorlók toborzásában, valamint a logisztikai és pénzügyi folyamatok felügyeletében. A bűnszervezetek alacsony szintű kiszolgálói főként a bevándorlók szállításában vesznek részt.

Az embercsempész-hálózatok legyakrabban digitális módon hirdetik útvonalaikat és tarifáikat, továbbá ezen keresztül kommunikálnak az illegális bevándorlókkal és készítik el hamis dokumentumaikat.

Az embercsempészési tevékenységek végrehajtásához többször legális üzleti struktúrákat alkalmaznak.

A jelentés arra is kitér, hogy a migránscsempészek gyakran alkalmaznak erőszakot az illegális bevándorlókkal szemben, legtöbb esetben a csempészdíjak kikényszerítéséért. A bűnüldöző szervek alkalmazottai is több esetben estek áldozatul erőszakos fellépéseiknek.