Kétnapos látogatásra érkezett Rishi Sunak brit miniszterelnök az Egyesült Államokba. A brit kormányfő Washingtonban találkozik a kongresszus vezetőivel, egyeztet az üzleti élet kulcsfontosságú szereplőivel. Csütörtökön pedig, mintegy megkoronázva amerikai tartózkodását, Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével tárgyal a Fehér Házban.

A két politikusnak lesz bőven mit megbeszélnie, az amerikai államfő ugyanis egészen eddig elzárkózott attól, hogy a két ország közötti esetleges szabadkereskedelmi együttműködésről egyeztessenek. Pedig a brexit után ez létfontosságú lenne a britek számára.

Joe Biden nem vett részt III. Károly király koronázásán sem. Az áprilisi belfasti és dublini útján pedig ideje nagy részét az Ír Köztársaságban töltötte, ír gyökereinek kutatásával. Rishi Sunakkal mindössze egy tea erejéig találkozott Belfastban, Londonba pedig egyáltalán nem is látogatott el útja során. Később ráadásul a Bloomberg szerint kijelentette, látogatása legfőbb célja az volt, hogy biztosítsa,

„a britek nem szórakoznak” Észak-Írországgal.

Északír kerékkötő

Egyes brit hivatalnokok egyébként azt rebesgették, az amerikai államfő valószínűleg több időt töltött volna Észak-Írországban, ha az érkezése idejére sikerül felszámolni az északír feszültségeket. Volt, aki egyenesen attól tartott, a jelenlegi helyzetben le fogja mondani Joe Biden a látogatást.

Az északír radikális Demokratikus Unionista Párt (DUP) azóta akadályozza az északír kormányalakítást, hogy a tavaly májusi választás a Sinn Féin katolikus párt győzelmével zárult. Észak-Írországban a nagypénteki megállapodás értelmében felekezetközi hatalommegosztás van: a győztes pártból kerül ki a kormányfő, a másik felekezet legerősebb pártja pedig a kormányfő helyettesét jelölheti ki a saját soraiból. Utóbbi volna ezúttal a DUP, ők azonban feltételhez kötik a kormányalakításban való közreműködést: gyakorlatilag a brexit-megállapodás felrúgását kérik.

Ezt a problémát igyekezett feloldani Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke február végén a windsori megállapodással. A keretegyezmény azonban nem hozta meg a kívánt áttörést: a DUP nem tágított.

Kereskedelmi egyeztetések, hiú remények nélkül

A brit kormány Donald Trump elnöksége alatt több alkalommal is tárgyalt amerikai képviselőkkel egy szabadkereskedelmi együttműködésről. Joe Biden azonban, miután átvette az Egyesült Államok irányítását republikánus elődjétől, befagyasztotta ezeket az egyeztetéseket.

Arra buzdította Londont, hogy egy nagy, átfogó megállapodás helyett törekedjenek inkább több kisebb, egy-egy területet érintő egyezség megkötésére.

Rishi Sunak leszögezte, határozottan kiáll majd washingtoni látogatása során a szabadkereskedelmi megállapodás szükségessége mellett. Ugyanakkor a brit kormányfő szóvivője azt mondta, nem szerepel a terveik között, hogy erről részletesen egyeztessenek az amerikai elnökkel.

Az amerikai üzleti elittel való tárgyalások azonban erősíthetik a két ország közötti gazdasági kapcsolatot, lehetőséget nyújthatnak a kapcsolódási pontok számának növelésére.

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök egy ausztrál-amerikai-brit háromoldalú partnerségi egyeztetést követő sajtótájékoztatón, 2023. március 23-án
Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök egy ausztrál-amerikai-brit háromoldalú partnerségi egyeztetést követő sajtótájékoztatón, 2023. március 13-án, a kaliforniai San Diegóban.
Kép: Reuters

A klímavédelmi csomag mellett Ukrajna is kikerülhetetlen téma

Joe Biden az Infláció Elleni Törvénycsomagja (Inflation Reduction Act, IRA), dollármilliárdokat biztosít adókedvezmények és támogatások formájában a megújuló energiával foglalkozó cégeknek. Az klímavédelmi csomag összértéke 369 milliárd dollár.

Az Európai Unió részéről számos kritika érte az amerikai csomagot. A leghangosabban tiltakozók között ott volt például Emmanuel Macron is. A francia elnök jelezte, véleménye szerint az amerikai intézkedéscsomag nincs összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályaival, és kiszoríthatja az uniós vállalatokat az amerikai piacról.

Márciusra aztán meg is érkezett a hivatalos uniós válasz: az EU bejelentette saját csomagját, amely szerint 2030-ra a blokknak legalább 40 százalékban saját határain belül kell eleget tennie a tiszta technológiával kapcsolatos előállítási szükségleteinek.

Az Egyesült Királyság pedig a két gazdasági nagyhatalom harapófogójába került, így kétségtelen, hogy Rishi Sunaknak csütörtökön egyeztetnie kell a témában Joe Bidennel.

Emellett borítékolni lehet, hogy szóba kerül még a két vezető politikus között

  • az ukrajnai háború témája, különös tekintettel arra, miként lehetne és kellene a továbbiakban támogatni Kijevet;
  • Kína térnyerése, valamint az, miként védhetnék meg a kínai befolyástól saját infrastruktúrájukat és beszállítói láncaikat;
  • ahogy a mesterséges intelligencia is, amelynek gyors terjedése és fejlődése aggasztja Joe Bident és Rishi Sunakot is.