Az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőműről július 5-én délelőtt készült új műholdfelvételeken azonosítatlan fehér tárgyakat észleltek a négyes blokk tetejénírja a Sky News a Planet Labs felvételei alapján. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy mire szolgálnak ezek az objektumok.

A legtisztább képen, amely július 5-én, ukrán idő szerint délelőtt 11 óra magasságában készült, öt azonosítatlan fehér objektum látható, míg a második, 13:16-kor készült képen csak három ilyet észleltek.

Ugyanakkor a reggel fél 9 magasságában készült műholdfelvételeken még nem látható egyetlen fehér objektum sem. Bár itt felmerül, hogy a képek közti különbség a reggeli fényviszonyok változásának köszönhető, a korábbi képen ezért nem látszik semmi.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 4-én közölte, hogy az orosz hadsereg robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat helyezett el a zaporizzsjai atomerőmű több blokkjának tetején. Ezek a tárgyak az ukrán vezérkari főnök szerint a harmadik és a negyedik blokk tetején jelentek meg.

Az orosz állami atomenergia monopólium, a Roszenergoatom közölte, hogy Ukrajna július 5-én éjszaka támadásra készült az atomerőmű ellen. Ehhez képest az említett időpontban nem történt semmilyen incidens.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői a Zaporizzsjai Atomerőmű területén több helyszínt is ellenőriztek, ugyanakkor ezeken robbanóanyagot nem találtak – közölte Rafael Grossi, az ügynökség vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az erre vonatkozó kérelmet már beadták az illetékes orosz hatóságokhoz, amelyek felügyelik az atomerőművet.