Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába határozta el a kormányfő és a főpolgármester évekkel ezelőtt, mégsem halad az Andrássy úti palota átalakítása. Amint arról videofelvétel is készült, Orbán Viktor és Tarlós István közös pesti buszozásán döntött arról, hogy "eltüntetik" a pesti belváros egyik szellemtanyáját, az egykori Balettintézetet. Eddig  azonban a tervezésnek, előkészítésnek és a munkának nyoma sincs. (A címlapkép forrása: MTI/MTVA/Róka László.)

Az immár másfél évtizede üresen álló épületről legutóbb az év elején érkezett híradás. Akkor a Marriott International szállodalánc bejelentette, hogy egyik luxushotel hálózata, a W Hotels részeként nyitja majd meg a Balettintézet - korábbi nevén Dreschler-palota - épületét, mégpedig 2020-ban. Lapunk azonban most úgy értesült, hogy a hotel 2022-ben nyithat meg.

A Marriott International kommunikációs illetékese, Punnee Hall ugyan nem válaszolt a finanszírozást és az átépítést firtató kérdéseinkre, az viszont közölte, hogy a hotel 2022-ben nyithat meg. A jövendő hotel tervezésében együtt dolgoznak a tulajdonos Constellation Hotel budapesti cégével, a QPR Properties Kft.-vel.

Erről az információról azonban nem tud az illetékes önkormányzat. A terézvárosi polgármesteri hivatal ugyanis írásban közölte a Napi.hu-val, hogy nem tud a munkálatok megkezdéséről, és egyéb értesülésük sincs az emblematikus épület további sorsáról.

A Balettintézet épületét 2014 nyarán vásárolta meg a korábbi portugál tulajdonosoktól a katari uralkodócsalád érdekeltségében lévő, luxembourgi bejegyzésű Balett Properties SA.

A katari uralkodóház egyik tagja, Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber tulajdonában levő Constellation Hotels Holding pedig már tavaly májusban megjelent a magyar piacon: akkor a Garancsi István résztulajdonában levő Market Építő Zrt. legjelentősebb beruházásában, a Kopaszi-gáton épülő iroda- és lakópark építésében, a projektcégben vásároltak résztulajdont. Ez az építkezés beindult és erőltetett tempóban folyik, nem úgy, mint az Andrássy úti hotelberuházás.

A budapesti a Marriott W Hotels luxusszálloda-láncának tagja lehet. A pesti szállodában az eddig nyilvánosságra hozott tervek szerint 162 szoba és lakosztály lesz, de éttermeket, bárt, uszodát, spát és 3 konferenciatermet is kialakítanak. Az amerikai szállodacég portfóliójába a W-n kívül olyan luxushotelek tartoznak, mint a Ritz, a Ritz-Carlton, St. Regis, a JW és a Bulgari. Európában a W-lánc hetedik hotelét Amszterdamban adták át, 2020-ra - a Balettintézet korábbi átadásának tervezett idejére - viszont már 75 W hotellel számolnak.