A közbeszerzés módosítását az ajánlatkérő NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) által finanszírozott, Dunavarsány szennyvíztisztító telep technológiájának korszerűsítése című közbeszerzést 2017 szeptemberében nyerte meg a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., együtt az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel. A vállalási ár 2 milliárd 299 millió forint volt, ez emelkedett most 4 milliárd 10 millió forintra.

Az áremelkedés okát nem tartalmazza a közlemény, az mindössze a közbeszerzési törvény megjelölt szakaszaira utal. Ezekben pedig az szerepel, hogy a közbeszerzés akkor módosítható új eljárás lefolytatása nélkül, ha a módosítás nem jelentős, továbbá a módosítással növelt érték nem éri el az uniós értékhatárt és építési beruházás esetén nem haladja meg a szerződéses érték 15 százalékát. Az uniós értékhatár jelenleg építési beruházásra 1,7 milliárd forint, a 15 százalékos növekedés pedig 345 millió forint lenne, szemben a valós 1 milliárd 711 millió forinttal.

A Napi.hu írt arról, hogy a napokban két közbeszerzésen vízi-közmű fejlesztések kivitelezését nyerte el a Mészáros és Mészáros Kft. együtt az EuroAszfalt Kft.-vel, összesen nettó 47,8 milliárd forinttal.