A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Megpezsdült az élet a felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Zrt. (BVM) körül. Korábban éveken keresztül képtelen volt a felszámolója, az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. eladni a cég 10 hektáros budapesti, Illatos úti területét, ám amikor az utolsó értékesítési pályázaton a területet elvitte az Árkád Nyíregyháza Kft., hirtelen más érdekcsoportok is képbe kerültek.

Az Árkád jelenleg is csak a terület széljegyén szerepel, ugyanis a felszámolóval kötött (Napi Gazdaság 2011., november 16.) adásvételi szerződéshez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) indoklás nélkül nem járult hozzá. Az NFÜ egy, a BVM által elnyert uniós pályázat miatt érdekelt az ingatlanban, ugyanis jelenleg is folyik uniós pénzből) a terület rekultivációja.

Információink szerint az 1,23 milliárd forintért elkelt (ebben az összegben benne van a területre költendő környezeti károk helyreállítása, a vételár így ennél kevesebb) 10 hektáros terület körül feltűnt Halász István, Kunbaja egykori polgármestere, akit a 2006-os német szemétbálák ügyében fogtak perbe. Halász István lapunknak kedden azt mondta, semmi köze a BMV Illatos úti ingatlanához, ezt csak a rosszakarói terjesztik róla. Egy cégbírósági bejegyzés szerint a 2011 novemberében alapított, az Illatos útra bejegyzett és ott ingatlant vásárolt, ezzel a BVM területére elővásárlási jogot szerzett Team BVM Kft. egyik tulajdonosa a Bács-Plasztik Kereskedőház Kft. − a céget egyedül Halász Istvánné, Halász István felesége jegyezi a hatályos cégbírósági adatok szerint.

Az Árkád a terület megtisztítása után fejleszteni szeretne az értékes budapesti ingatlanon, ám információink szerint a területből nem csak így lehet hasznot húzni. A 10 hektáron tárolt veszélyes hulladékok megsemmisítése után kitermelhető majdnem 450 millió forint értékű acél és színes fém. Ez azonban például nem fedezi a veszélyes hulladék elszállítását és megsemmisítését. Mivel a területnek már régen tisztának kellene lennie (mind a talajvíznek, mind a föld feletti résznek), a környezetvédők aggódnak a volt kunbajai polgármester feltűnése miatt.