Ha valaki a fűtési rendszer kiépítésénél és üzemeltetésénél tisztán az anyagi szempontokat veszi figyelembe, akkor valószínűleg a gáz felé billen a mérleg, de nem szabad elhamarkodottan dönteni - hívják fel a figyelmet az épületgépészettel foglalkozó Gépész Holding szakemberei.

Még vásárlás előtt végig kell gondolni, hogy meg tudunk-e felelni a szigorú kéményszabályozásnak, illetve meg kell határozni a vízvételi helyek és a fogyasztók számát. Az is kérdés, hogy szeretnénk-e előre beállítani, programozni a kívánt hőmérsékletet.

Sokaknak jobban megérheti, ha elektromos árammal vezérelt vízmelegítőre váltanak, amely számos előnnyel bír:

  • Nem kell gondolkozni a kéménykialakításon.
  • A villanybojlereknek sokkal jobb a melegvíz-komfortja, nem kell tartani a hirtelen nyomáseséstől vagy a vízhőmérséklet kiszámíthatatlan változásától, egyidejűleg megnyitott csapok esetén sem.
  • A villanybojler sokkal halkabb, mint a gáz.
  • Telepítése olcsó, egyszerű és tiszta, kezelése egyszerűbb.
  • Nincs helyi károsanyag-kibocsátás.

Így lehet spórolni az energiával

A cég szakemberei összeszedtek néhány tanácsot, hogy miképp lehet energiát megtakarítani a melegvíz-előállítással.

  • A melegvíz-vezetékeknek lehetőség szerint rövidnek és jó hőszigetelőnek kell lenniük, ezáltal a szállítási és a nyugalmi veszteség is kicsi marad.
  • A vízvételi helyeken célszerű korszerű keverőberendezéseket alkalmazni, a mosdóknál egykarú, a kádnál és a tusolónál termosztatikusan szabályozott keverők legyenek.
  • Minél magasabb hőmérsékletűre melegítjük a vizet, annál nagyobb lesz a vezetékekben a hőveszteség. Ugyanakkor jó tudni, hogy az alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a vízkőképződést.
  • A csőhálózatban a hőmérsékletet automatikus szabályozóegységgel 60 fokra kell korlátozni. A legtöbb használati meleg víz céljára elegendő a 45 fokos hőmérséklet.
  • Energia azzal is megtakarítható, ha a tároló tartalmát nem tartjuk folyamatosan a meghatározott hőmérsékleten, hanem azt egy kapcsolóóra segítségével naponta egyszer vagy kétszer fűtjük fel. Ez már csak azért is célszerű, mivel sok háztartásban jól behatárolható időszakokban jelentkezik a nagyobb melegvíz-igény.
Gépész Holding

Ha elektromos rendszer mellett dönt valaki, akkor a Gépész Holding az Atlantic, B energiaosztályos elektromos tárolós vízmelegítőjét ajánlja, amely a lehető legmagasabb fokú komfortot biztosítja boost és smart üzemmódjai révén. A Steatite technológia hosszú élettartamot garantál, a kerámia fűtőszál nem tud vízkövesedni, esetleges cseréje/javítása esetén sem kell a bojlert leüríteni. Háztartási gépre jellemző megjelenésével elősegíti a lakáson belüli tetszőleges elhelyezést.

Akár a konyhába, nappaliba vagy hagyományos módon a fürdőszobába is felszerelhető. Lapos kialakításának és variálható (függőleges vagy vízszintes) beépítési módjának köszönhetően ideális megoldás kisebb lakásokba. A nagy sűrűségű freonmentes hőszigetelésnek köszönhetően kicsi a hővesztesége. Dupla tartályos kivitelű és tartályonként dupla hőszigetelést kapott.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.