A Construction Tech Review szerkesztőségének szakmai stábja összetett, többlépcsős minősítési folyamatot követően – az olvasók, saját piackutatóik és egy iparági grémium bevonásával – harmadik alkalommal adja közre a kontinens top 10 BIM-megoldásszolgáltatójának listáját, amelyre a közép-európai régióból idén egyedül a BuildEXT Kft., a hazai piac egyik vezető digitális épületinformációs modellezésre (BIM) specializálódott tervezőirodája került fel.

Livják Csaba, a cég alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója elmondta, a BuildEXT jellemzően X és Y generációs – külföldről hazatért, illetve saját nevelésű – mérnökcsapata virtuális épületeket tervez magasan automatizált szoftverkörnyezetben, ami lehetővé teszi, hogy akár 60 tervező valós időben egy központi modellt építsen, szimuláljon és optimalizáljon, majd ebből tervet generáljon.

Nem terveket gyártunk, hanem felépítjük az épületek digitális prototípusát, és a modell elemeit feltöltjük a rájuk jellemző információkkal. Mindezt felszinkronizáljuk egy webes platformba, melyet böngészőből vagy appokon keresztül lehet elérni az építkezésről, akár egy egyszerű okostelefonnal is. Így valós idejű, élő információt kapunk a kivitelezés során, ami nemcsak felgyorsítja a kommunikációt és a változásmenedzsmentet, de kiküszöböli a hibákat, leegyszerűsíti a tervek megértését, illetve felgyorsítja és megkönnyíti az épület üzemeltetését is

 – emelte ki.

A BuildEXT nevéhez fűződik a veszprémi és budapesti Continental-telephelyek generáltervezése és a mintegy 90 000 négyzetméteres Bosch Campus II koncepcióterve. A vállalat több irodaház, adatközpont, tiszta tér és speciális technológiai központ mellett – a SYNLAB megbízásából – generáltervezőként vett részt Közép-Európa legnagyobb orvosanalitikai laborjának, valamint – a cég történetének első állami megbízásaként – a Nemzeti Oltóanyaggyár tervezésében.

Az elmúlt években kiemelkedő fejlődési ívet leíró BuildEXT Kft. az elmúlt öt évben megötszörözte bevételét és dolgozói létszámát: jelenleg Budapesten és Münchenben is működtet irodát. A vállalat projektjeinek átlagos beruházási költsége 1–30 milliárd forint közötti, már mintegy 200 mérnök munkáját integrálják napi szinten 60 szakágban, évente 180-200 projektben. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat a régióban az elsők között szerezte meg a BIM ISO 19650 minősítést.

A BuildEXT a pandémia időszakában kiépítette épületfelméréssel és -digitalizálással foglalkozó scan-to-BIM üzletágát, és megerősítette a hibrid irodatervezéssel foglalkozó belsőépítészeti tervezőcsapatát. 2021-ben nettó árbevétele 53 százalékos növekedéssel átlépte az 1 milliárd forintos határt, és ezzel a 20 legnagyobb árbevételű hazai tervezőiroda közé került.