A GVH július végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot a kerámia-falazóelemek hazai piacán, a lezárult vizsgálat eredményét pedig most tette közzé a hivatal honlapján.

A versenyhivatal vizsgálta a téglagyártók, a piacon jelentős szerepet betöltő beszerzési tárulások, az építőanyag kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását. Meghallgatta a különböző szereplők véleményét a piaci folyamatokról, illetve ütköztette az eltérő szakmai álláspontokat. Országszerte helyszíni kutatásokat tartottak, több céget pedig adatkérésben kerestek meg - írja a GVH a közleményében.

A vizsgálat alapján a GVH felhívja a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét, hogy a kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot. Az építkezőket közvetlenül érintik továbbá a növekvő fuvar- csomagolási és logisztikai díjak, így akár akkor is drágulással szembesülhetnek, ha maga a termék ára ezt nem indokolná.

Együtt olcsóbb lehet

Az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb volumen esetén kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, ez pedig fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet – azaz a vevők olcsóbban juthatnak a téglatermékekhez. A GVH ezért felhívja a piaci szereplők figyelmét arra, hogy beszerzési társulásba tömörülve képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét.

A GVH szerint a piaci koncentráció (kevés, jelentős méretű piaci szereplő) ellensúlyozható, illetve a versenyt fokozni lehet a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel - ami egybecseng a kormányzati szándékkal, a szerk.