A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasút (Déli körvasút) bővítésére kiírt közbeszerzésén a V-Híd Zrt. ajánlatát hirdette ki győztesnek, nettó mintegy 338 milliárd forintért. Az érintett hat kilométeres szakaszon a meglévő két vágány mellett egy harmadikat és részben egy negyediket is építenek (a vágánybővítés 3,7 kilométert érint). A munka értéke kilométerenkénti 56,3 milliárd forint a nyertes ajánlat alapján.

A vasútvonal keresztezi a Dunát, de a költséges hídépítés nem ennek a projektnek a része: a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítését a Duna Aszfalt Zrt. végzi 35,9 milliárd forintért. Így a hídfelújítással együtt a Kelenföld és Ferencváros közti hat kilométernyi vasútvonal bővítése közel 374 milliárd forintba, kilométerenként több mint 62 milliárd forintba kerül - írja a G7 portál.

A költség nagyságrendjét jól mutatja, hogy a Portfolio számításai szerint 2019-ben a teljes vasúti rendszer fenntartására 346 milliárd forintot költött a magyar állam, amiben benne volt a pályahálózat fenntartásának és fejlesztésének költsége mellett a diákok és nyugdíjasok utazási kedvezményének az ára, valamint az új vonatok beszerzésének költségei is.

Nagy munka, kicsi verseny

A NIF Zrt. a Ferencváros és Kelenföld közötti vasútvonal kapacitásbővítésének tervezésére és építésére kiírt közbeszerzésén szeptember 3-án tette közzé az ajánlatokról készült összesítését az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben, a szerződést azonban azóta sem töltötték fel. Az összesítés szerint a felcsúti Mészáros Lőrinc egyedüli tulajdonában lévő V-Híd Építő Zrt. tette a nyertes ajánlatot, nettó 337,9 milliárd forint értékben. A cég alvállalkozóként megjelölte az ajánlatában a V-Híd leányvállalatát, a V-Híd Vagyonkezelő Kft.-t, a 2016 márciusa óta Mészáros Lőrinc testvérének, Mészáros Jánosnak a tulajdonában lévő Híd-Tám Hídépítési Fővállalkozó Kft.-t, a Mészáros-üzlettárs Szíjj László Közgép Zrt.-jét, az állami MÁV FKG Felépítménykarbantartó Kft.-t, valamint a hídépítésben jártas - a Lánchidat is felújító, Apáthy-család érdekeltségében lévő - A-Híd Zrt.-t. Nagy verseny nem volt a közbeszerzésen: két ajánlat érkezett, a másik jelentkező - az építési tendereken induló, de nagyon ritkán nyerő - lábatlani székhelyű Dömper Kft. vezette konzorcium volt, nettó 345 milliárdos árajánlattal (a szerk.).A vonalszakaszon két új akadálymentes megállóhely is épül, Nádorkertnél és a Közvágóhídnál. Zajvédőfalat 45 ezer négyzetméteren kell felszerelni, és az érintett utak (Gubacsi, Soroksári, Budafoki, Szerémi, Fehérvári, Bartók Béla út) feletti vasúti hidakat el kell bontani és új acél felszerkezetű hidakat (hídszerkezeteket) építeni, a Rákóczi-híd felhajtója feletti, meglévő vasbeton vasúti hidat pedig szélesíteni kell. A kivitelezés határideje 2027. december 31. lenne a közbeszerzési hirdetmény szerint.

A 62 milliárd forintos kilométerenkénti ár akkor is borzasztóan drágának tűnik, ha összevetjük más nagyvárosi vasúti fejlesztésekkel - jegyzi meg a G7 újságírója.

Vasúti nagyberuházások vágánykilométerre jutó költsége* (md Ft)
München, második vasúti alagút (22% tartalékkerettel)37,9
Tours - Bordeaux TGV4,0
Le Mans - Rennes TGV3,3
Malmői vasúti alagút10,5
Bécs főpályaudvar3,4
4-es metró alagút és állomások19,1
4-es metró teljes költség30,8
Budapest-Belgrád vasútvonal1,9
Kelenföld-Ferencváros felújított vágányokkal is számolva26,5
Kelenföld-Ferencváros csak új vágányokkal számolva62,5
Forrás: G7. *forintárfolyam: euró 351, svéd korona 34,5

A cikkben féltucatnyi európai fejlesztést gyűjtöttek össze, amelyek alapján a hazai Déli körvasút építési költsége olyan óriásprojektekkel mutatott megközelítőleg egyezést, mint a bécsi főpályaudvar vagy a malmői városi vasúti alagút építése.

Teljes költség* (milliárd forint)
München, második vasúti alagút (22% tartalékkerettel)1365,39
Tours - Bordeaux TGV2737,8
Le Mans - Rennes TGV1193,4
Malmői vasúti alagút295,32
Bécs főpályaudvar340,47
4-es metró alagút és állomások280,94
4-es metró minden költség452
Budapest-Belgrád vasútvonal590
Kelenföld-Ferencváros felújított vágányokkal337,9
Kelenföld-Ferencváros csak új vágányokkal337,9
Forrás: G7. *forintárfolyam: euró 351, svéd korona 34,5

A beruházásokról bővebben a G7 cikkében olvashat.