Megállapodott a Pro-Mot Hiungária Kft.-ben meglévő 75 százalékos tulajdoni hányadának eladásáról az Appeninn BLT Kft., és ezzel egyidejűleg a társaság kisebbségi tulajdonosa Lexan Aliga Kft. is megállapodást kötött saját, 25 százalékos részesedése értékesítéséről. A balatonvilágosi Club Aliga területét tulajdonló projekttársaságot a Bayer Property Zrt. ingatlanfejlesztő vásárolja meg - közölték a cégek.

Az eladó Appeninn-cég Jellinek Dániel, az Indotek-csoportot vezető, milliárdos ingatlanbefektető, a Lexan pedig a Seszták Miklós fejlesztési minisztersége idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezető, ám azóta szintén ingatlanbefektetővé vált Szivek Norbert érdekeltsége. A vevő cég Balázs Attila Székelyföldről származó, szintén az elmúlt években a 100 leggazdagabb magyar közé felnőtt építőipari vállalkozóé. (Korábban az Appeninn Nyrt. részvényeseiként Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei is tulajdonolták a balatonvilágosi üdülőingatlant.) Az Appeninn Nyrt.-be 2000-ben már beszállt Balázs Attila cége, a Zinventive Zrt. 18,3 százalékos részvénycsomagot birtokol a BÉT honlapja szerint. Ezt megelőzően Balázs üzletelt is az Appeninnel, amikor Tiborcz volt a legjelentősebb részvényes a társaságban, együtt vették meg a balatonfüredi kikötőt üzemeltető céget.)

Az egykori balatonvilágosi pártüdülő 47 hektáros területén található ingatlanegyüttes állapota a rendszerváltást követőn évtizedekben erősen leromlott. Ugyanakkor az Appeninn Nyrt. szerint komoly potenciál van a terület fejlesztésében, ezért döntött úgy 2018-ban, hogy megvásárolja – a társaság kizárólagos tulajdonában lévő Appeninn BLT Kft.-n keresztül - a Pro-Mot Hungária többségi tulajdonrészét - írja a cég közleményében.

A Pro-Mot az elmúlt két évben előkészítő munkálatokat és rekonstrukciós célú beruházást elvégzett a területen, valamint a tereprendezés is megkezdődött. A 2021 őszére elkészült tervek alapján pedig a területen egy olyan új településrész születhet, amely az év 365 napján bevételt teremt majd és munkahelyeket tart fent Balatonvilágosnak - véli az Appeninn. A beruházási tervek megvalósítását az állami Kisfaludy Fejlesztési Program keretéből elnyert pályázati források is segíteni fogják.

Marad az irodapiac és a kiskereskedelem

Az Appeninn Nyrt. 2022. február 10-én döntött üzleti stratégiája felülvizsgálatáról és módosításáról. Eszerint a társaság továbbra is követendőnek tartja a 2018 júniusában elfogadott 5 éves üzleti stratégiájában megfogalmazott célokat, így az új stratégia is az irodaházpiacot jelölte meg első számú célszegmensként. A másik ilyen célterület a kiskereskedelem területe, ahol iparági szakértők bevonásával kívánja az Appeninn bővíteni a portfólióját.

A társaság az akvizíciókhoz szükséges forrásokat a turisztikai portfólióját képező projekttársaságok értékesítésével kívánja előteremteni.