Civil közösségek és egyházi képviselők immár nyolcvan éve szorgalmazzák, hogy épüljön meg a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolna” a főváros kedvelt hegyi kirándulóhelyén, az Anna-réten, amely célra a főváros területet adományozott az egyháznak az Anna-rét mellett. Az építkezés 1944 decemberében megkezdődött, azonban a szovjet csapatok érkezése miatt leállt, és az építőanyagnak nyoma veszett – írja a XII. kerület újságja, a Hegyvidék.

A háború után új, nagyobb szabású tervek készültek Mindszenty József bíboros jóváhagyásával, és 1947-ben meg is történt az alapkőletétel. Azonban a kommunista államhatalom közbeszólt, és a szerzetesrendek feloszlatásával egyidejűleg a kápolna megépítését is megakadályozta.

A rendszerváltás után, 1992-ben Salamin András és családja egy aprócska kápolnát emelt az Anna-réten. A hívek azonban nem mondtak le korábbi terveikről: megalapították a Svábhegyi Világ Királynője Engesztelő Kápolna Egyesületet annak érdekében, hogy a Natália nővér látomásában megjelenő kegyhely megvalósulhasson az eredeti helyszínen.

Most az értékes természeti környezetre tekintettel a leendő kápolna korábban tervezett alapterületének jelentős csökkentése mellett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt.

Három évvel ezelőtt közös pályázatot írt ki, arra kérve az építészeket, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve készítsenek vázlatos terveket egy szabadtéri miséző- és emlékhely kialakítására, ami az Anna-réten átfutó Mária-zarándokutak találkozásában zarándok pihenőhelyként is használható. A pályázatra 59 érvényes pályamű érkezett. 

A megvalósításra kiválasztott terv egyik erénye a többfunkciós használat, vagyis az épület zárt állapotban kis, tizenkét férőhelyes kápolnaként működik, míg a rét felé kinyitva nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas. 

A kerület a honlapján most arról tájékoztat, hogy adománygyűjtés kezdődött a kápolna építési költségeinek fedezésére, amely mintegy 127 millió forint, és a szükséges összeg összegyűjtését követően reményeink szerint legkésőbb 2024-ben elkezdődnének az építési munkák.