Nem véletlenül mondjuk évek óta, hogy a budapesti vasúti törzshálózat állapota kritikus és éppen ezért a fővárosi pályaudvari bevezető szakaszok vasúti beruházásairól egy mondvacsinált „főváros-vidék" ellentétpár logikáján gondolkodni teljesen abszurd, a fővárosi vasúti hálózat állapota az egész ország legkritikusabb szűk keresztmetszete – írta Facebook-posztjában Vitézy Dávid.

Hozzátette,

a Nyugati pályaudvarra vezető vágányhálózat rekonstrukcióját célzó vasúti beruházásokat egytől egyik leállította Lázár János építési és közlekedési miniszter, még a már megítélt európai uniós forrásokat is visszaadtuk, azt más országok kapják meg.

Vitézy szerint minden ezügyben elszalasztott év azt jelenti, hogy további évekig maradnak a mostani állapotok és rámutatott, nyilván azok a beruházások a mai síntörést nem akadályozták volna meg, de legalább zajlana az a munka, ami a mai állapotok megszüntetését, a teljes újjáépítést és a régóta szükséges kapacitásbővítést biztosítaná.

Nem kellett volna vármegyebérlet.

Posztjában annak is hangot adott, hogy a MÁV idei működési költségvetése a legutóbbi hivatalosan elismert számok szerint is 96 milliárd forint működési hiánnyal terhelt, melynek egyik legnagyobb okozója a jelentős kedvezményeket és ezáltal bevételvesztést okozó vármegyebérlet, melynek a veszteségét az azt elrendelő szaktárca nem térítette meg teljeskörűen a MÁV csoportnak.

Korábban Nagy Bálint egy, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület által szervezett eseményen közölte, újragondolják a magyar mobilitási rendszert és abban főszerepet adjanak a kötöttpályás közlekedésnek. Kiemelte, hogy ezek megújításához elsősorban kiszámíthatóságra van szükség a pénzügyekben – írta meg az Economx.

Ehhez új alapokra kell helyezni a MÁV-Volán csoport finanszírozását és abban ki kell alakítani egy új, piaci finanszírozási lábat is. Erre azért van szükség, mert olyan nagyságrendű a magyar vasút fejlesztésének forrásigénye, amely még az uniós források megérkezése esetén is túlmutat a nemzeti költségvetés lehetőségein. Ezért külső forrásokat, alternatív finanszírozási lehetőségeket kell beazonosítani és bevonzani – fejtette ki.

A közlekedési államtitkár jelezte: „a régi rendszerbe nem öntünk új pénzt".

Úgy vélte, hogy Magyarországon a vasút életét tekintve a nehézségek jelentős része külső okokra vezethető vissza vagy a múltból örökölt.

Ez azt jelenti, hogy a MÁV-Volán csoportnak egyebek mellett a szervezeti felépítésében, hatékonyságában, irányításában és mindennapi működésében is gyökeresen meg kell újulnia ahhoz, hogy alkalmas legyen a fejlesztési források fogadására és felhasználására – mondta.

Döntött a kormány: magánkézbe kerül a MÁV-VAGON

Magántőke bevonásával igyekszik hatékonyabbá tenni a működését a MÁV-VOLÁN-csoport. A döntés a társaság szerint a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamatát teheti jobbá. Bővebben >>>