Moszkvában több mint kilenc éve köttetett meg a szerződés a paksi atomerőmű bővítéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek egyik gyermeke épp a szerződéskötés másnapján született meg, most pedig már kijárta az általános iskola második osztályát.

„Én elhiszem, hogy nagyon bonyolult egy nukleáris erőmű felépítése, sőt, most már látom is, mert egy éve felelek érte, de azt, hogy egy gyerek megszületik, és másodikba megy, és közte ne lehessen elkezdeni az építkezést, azt kicsit túlzásnak tartom” – fogalmazott a miniszter az Index Konkrétan című műsorában Rónai Egonnak.

– „Gödröt ásni ő is tud”, nagyjából itt tart a beruházás – szúrt oda a műsorvezető.

– „Igen, és ezt nem vették tőlem jó néven, akiknek ezt félig viccesen, de azért félig komolyan felhoztam” – reagált a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy módosítani kellett mind a finanszírozási, mind a kivitelezési szerződést, mert annyi idő eltelt a szerződések megkötése óta, hogy azóta merültek fel új szempontok és a körülmények is változtak.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval (b) tárgyalt a Karmelita kolostorban június 5-én
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval (b) tárgyalt a Karmelita kolostorban június 5-én
Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán
Ezeket a szerződéseket módosítottuk, az Európai Unió pedig egy hónapon belül jóváhagyta, ez rendkívül tisztességes dolog volt, meg kell hagyni

–  mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a pénzügyi szerződést Varga Mihály pénzügyminiszter már alá is írta, a héten pedig az orosz pénzügyminiszter is aláírja. Ezek kihirdetése után írják alá a kivitelezési szerződéseket, ami Szijjártó szerint „jelentős mértékben felgyorsítja a beruházást”, ami azt jelenti, hogy

  • júliusban megkezdődik a résfalazás,
  • utána megindul a 6-os blokk alatti talajkitermelés, 
  • ezt követően elkészülnek azok a kiviteli tervek, amelyek a „27 méteres talajkitermelést” lehetővé teszik, 
  • utána indulhat meg az első betonnak a kitöltése.
A határidőben nincs módosítás. Tehát a jövő évtized legelején ezeknek az új blokkoknak működésképesnek kell lenniük

– szögezte le a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a Roszatom kapacitásai ezt lehetővé teszik-e, a tárcavezető elmondta, hogy ezzel nincs probléma, „ha csak a Roszatom kapacitásain múlik, akkor ez az atomerőmű meg fog épülni”.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval tárgyalt hétfőn. A hírek szerint felgyorsult a Paks2-projekt, ugyanis az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a két új paksi erőművi blokk építésére vonatkozó szerződés módosításait. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett.

Rónai Egon a minisztert kérdezte többek közt a ledarált lélegeztetőképes papírokról, a bombás plakátkampányról, Orbán Viktorral való munkakapcsolatáról, az akkumulátorgyárakról, és a frissen megválasztott török elnökkel való telefonbeszélgetéséről is.

A teljes interjút az alábbi videóban tekintheti meg: