Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek idén is a szakmák Európa-bajnokságán: öt arany, egy ezüst és négy bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben – közölte vasárnap délután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a szombaton véget ért EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és egy bemutató szakmában.

Az Eb-n 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből egy bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) egy versenyző mérettette meg magát.

  • Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek. Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.
  • Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.
  • Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.