A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt is megnézte, mennyire viseli jól a bankrendszer, ha folytatódik a lakásárak csökkenése. Úgy látják, nem lehet komoly gond, mert ha bajba is kerülnek az adósok, ingatlanuk értékesítésével pénzükhöz jutnak a pénzintézetek.

Legutóbbi stabilitási jelentésében az MNB kitért arra, mi a helyzet akkor, ha a lakásárak csökkenése folytatódik. 2023 első negyedévben 43 százalékkal esett a lakáspiaci adásvételek száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A lakásárak 2022. második felében kezdtek mérséklődni, a rendkívül magas infláció miatt reálértéken pedig egyre nagyobb a zuhanás.

A mostani jelentés szerint az ingatlanpiaci folyamatok szoros kapcsolatban állnak a banki hitelezéssel, és hatást gyakorolnak a bankrendszer mérlegére és eredményére.

Megjegyezték, hogy

a piaci aktivitás mérséklődése nehezíti az ingatlanok értékesíthetőségét és csökkentheti azok értékét. Harmincezer adós veszthetné el úgy lakását, hogy maradna adóssága.

Sokkoló, ami a hitelekkel történt, itt van, mikor rendeződhet a helyzet

2023 első negyedévében több, mint 65 százalékkal esett vissza a lakáshitelfelvétel volumene. A jelenlegi kereslet-visszaesés mögött a magas kamatokon túl a lakosság saját anyagi helyzetének bizonytalansága és az infláció áll. Szakértők válaszoltak, mely pontokon segíthetné a szabályozó a piac hatékonyabb működését. Bővebben >>>

A fennálló jelzáloghitel – állomány mindössze 4,4 százaléka rendelkezik 80 százalék feletti aktuális HFM-mel. Ezen belül is csupán az állomány 1,5 százaléka esetén helyezkedik el a fedezetként szolgáló lakóingatlan olyan területen, ahol 2022-ben 20 százalékot meghaladó lehetett a lakásárak felülértékeltsége. Becslésük szerint a lakáspiaci túlértékeltség teljes korrekciója esetén a jelzáloghitel-állomány 15,4 százaléka kerülne 80 százalékos HFM fölé, és csupán 4,7 százalékuk 100 százalékos HFM fölé.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 2022 végén 680 ezer hátralékos hitelszerződést tartottak nyilván, ami idén tavaszra 660 ezerre mérséklődött. Ez ugyan hatalmas javulás a 2018-as majdnem 1,5 millióhoz képest, de nem tagadhatatlanul még így is jelentős szám.

Hozzátették még azt is, hogy a fedezetül szolgáló lakóingatlanokat konzervatívan értékelték a bankok, ami jelentősen mérsékli a lakáspiac visszaeséséből eredő kockázatokat. Az Azénpénzem.hu az adósok oldaláról nézte meg a helyzetet, a jegybanki kalkulációt alapul véve úgy számolt, hogy körülbelül 202 milliárd forintnyi lakáshitel, és mintegy 30 ezer adós kerülhet közvetlenül veszélybe. Elméletben ők lehetnek azok, akiknek nyakában még a lakásuk elvesztése után is maradhat adósság.

Átlagbérből 2,3 millió forinttal kevesebb hitelt lehet felvenni 20 évre, mint tavaly

A KSH adatai alapján a kedvezmények nélküli átlagbér 384 300 forint volt 2023. márciusban, ami 16,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Önmagában ez szép növekedés, de a márciusi 25,2 százalékos inflációhoz képest már elmaradás, vagyis a bérek vásárlóereje csökkent az elmúlt 12 hónapban. Mutatjuk, mekkora összegű lakáshitelre elegendő az aktuális átlagkereset, és ez miként változott az elmúlt egy évben. Bővebben >>>