Egy közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogyan változott a rezsicsökkentés lakossági megítélése a fűtési szezon alatt, illetve hogy az előzetes várakozásokhoz képest hogyan alakultak a háztartások rezsiköltségei. A kutatás alapján megállapították, hogy a lakosság kétharmadának nem lettek a vártnál magasabbak a rezsiköltségei, azon belül is a válaszadók 9 százaléka azt jelezte, hogy az előzetes várakozásokhoz képest még alacsonyabbak is lettek az energiaszámlái – írja a 24.hu.

A kutatás készítői kiemelték, hogy a Fidesz szavazóinak sokkal pozitívabb volt a véleményük, de még az ellenzéki szavazók körében is határozott többségben vannak azok, akiknek nem lettek a vártnál magasabbak a rezsiköltségeik (64 százalék). Ez alapján arra jutottak, hogy a kormányellenes szavazók többsége is élvezi a rezsicsökkentés védőernyőjét az energiaválság ellen.

A felmérés alapján azt a következtetést vonták le, hogy a fűtési szezon alatt a kormányzati intézkedés megítélése jelentősen javult.

Ezt arra alapozták, hogy szeptemberben a válaszokból még az derült ki, hogy a felnőtt lakosság 40 százaléka volt inkább elégedett a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel, márciusban viszont már 49 százalékra nőtt az inkább elégedettek aránya.

Az MVM hivatalos adatai szerint február végéig a lakossági földgázszámlák közel 81 százaléka, a villamosenergia-számlák 65 százaléka nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát. Ez feltehetően nem független attól, hogy jelentősen csökkent a hazai energiafogyasztás.