A pénzintézet négy évvel ezelőtt bővítette a kínálatát a K&H felelős befektetésekkel. Ezeknek az alapoknak a lényege, hogy az őket kezelő portfóliómenedzserek a pénzügyi szempontok mellett a környezeti és társadalmi tényezőket is mérlegelik a vásárlásoknál.

Oraveczné Németh Ildikó, a K&H Alapkezelő vezetője a közleményben kiemelte, az úgynevezett felelős befektetési alapokat alkotó különböző részvényeknél megnézik, hogy az adott vállalatnak mekkora az ökológiai lábnyoma, milyen környezeti hatása van tevékenységének.

Azt is vizsgálják, mennyire veszi figyelembe a társadalmi normákat, milyen vállalatirányítási rendszerrel rendelkezik, mennyire átlátható működést folytat – tette hozzá.

A közleményben példaként említik, hogy a fosszilis energiahordozók kitermelésével, értékesítésével foglalkozó vagy éppen fegyvereket gyártó vállalatok részvényei sem kerülhetnek be a felelős befektetések közé. Továbbá nincs helye az alapokban az olyan országok állampapírjainak sem, amelyek nem törődnek a fenntarthatósági alapelvekkel, valamint ki vannak zárva a célpontok közül a nemzetközi szankciókkal sújtott országokhoz köthető államkötvények is – írták.