Nem nehéz és nem bonyolult munka, de a gomba állandó jelenlétet kíván. A napi 25-30 tonna időben leszüretelt termés nagy felelősséggel jár, mert ha nincs meg a frissesség és a pontosság, akkor a még itt dolgozó magyarok és családjaik megélhetése és az ország több száz milliós adó-, valamint többmilliárdos exportbevétele kerül veszélybe. Rácz József, a Heves Vármegyei Agrárkamara alelnöke szerint kötelesség azonnal reagálni az utóbbi évek szokatlan kihívásaira, a munkaerőhiányra – írja a Demokrata.

Miután hivatalosan is igazolttá válik, hogy nincs magyar munkaerő, aki Demjénben gombát szedjen, csak akkor lehet vendégmunkások után nézni, ami a szigorú jogszabályok betartásával akár több hónapos adminisztrációs eljárást és szakajtónyi pluszpénzt követel a munkáltatótól a repülőjegytől a lakhatáson át az étkeztetésig – összegzi Kovács Anita, aki az elmúlt fél esztendő alatt 68 vendégmunkás ügyeit és érkezését hozta tető alá.

Napi 25 tonna gomba leszüreteléséhez nincs elegendő magyar kéz Kerecsenden.

„Én sem gondoltam volna, amikor belekezdtem, hogy mára vietnámiak, mianmariak, ukránok meg filippínók jelennek meg Eger vára alatt, hiszen nem nekik akartam megélhetést biztosítani, hanem a sajátjaimnak" – mondta Rácz József. Hevesben egyébként más üzemek is alkalmaznak akár a Fülöp-szigetekről hozott munkásokat: így történt a gyöngyösi B. Braunnál is. 

A 2240 lelkes Kerecsend polgármestere, Sári László szerint egyrészt a működő vállalkozások befizetik az iparűzési adót, másrészt a falu lakossága frissül. Hozzátette, megszűnt a különféle segélyek igénylése, mert annyi munkahely jött és jön létre, hogy aki tud és akar, az dolgozhat.

tíz éve kétmilliót kellett segélyekre fordítani évente, addig tavaly már csak 800 ezret.

Az ázsiai vendégmunkás jelenség számos vitát szült, a munkaadók azonban rendszerint arra hivatkoznak, hogy nem találnak hazai jelentkezőket a meghirdetett munkára.

Az ázsiai vendégmunkások, köztük is kifejezetten a Fülöp-szigetekiek még jóval kevesebben vannak, mint az ukránok. Külföldi munkavállalók számos országból érkeznek Magyarországra: tavaly mintegy tízezer munkás a Fülöp-szigetekről érkezett hozzánk, összességében viszont a legnagyobb állomány az ukránoké, ám az elmúlt időszakban inkább Ázsiából érkeztek hozzánk vendégmunkások. Erről itt olvashat részletesebben >>>