Pénteken 34 éves mélypontra zuhant a jen, miután a japán jegybank nem emelte tovább a kamatlábakat és nem adott információt arról, hogy a deviza lejtmenetét magas hitelköltségekkel próbálná megállítani.

A dollárért 156,82 jent fizettek, miután a Ueda közölte, hogy a valuta gyengesége még nincs jelentős hatással a japán inflációra, ezzel pedig megerősítette azon spekulációkat, melyek szerint a kormány közvetlenül beavatkozhat a piacokon annak érdekében a valutát támogassa – írja a Financial Times.

a Bank of Japan döntéshozói korábban egyhangúlag arról döntöttek, hogy az irányadó kamatlábakat a nulla és 0,1 százalék közötti sávban tartják. A befektetők nem számítottak kamatemelésre a héten, mert a jegybank a múlt hónapban véget vetett a negatív kamatpolitikának és közölte, hogy a további szigorításokat fokozatosan vezeti be.

Emberek sétálnak egy elektronikus tábla előtt, amely a tokiói tőzsde Nikkei indexének árfolyamát mutatja egy tokiói utca mentén 2024. április 26-án.
Emberek sétálnak egy elektronikus tábla előtt, amely a tokiói tőzsde Nikkei indexének árfolyamát mutatja egy tokiói utca mentén 2024. április 26-án.
Kép: AFP / Kazuhiro Nogi

Csakhogy a jegybank helyzetét megnehezítette, hogy időközben a jen leértékelődött, ami arra utal, hogy az amerikai jegybanknak magasan kell tartania a kamatlábakat, ha gátat akar szabni az inflációnak. Emiatt a befektetők attól tartanak, hogy a japán központi bank az év későbbi szakaszában tovább emeli a kamatokat.

A kamatbejelentést követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök azt mondta, hogy a valutaárfolyamok nem a monetáris politika közvetlen irányításának célpontjai.

Már a japán munkaerő sem a régi, tömegével érkeznek a vendégmunkások a szigetországba

Ázsiai feltörekvő országokban született fiatalok mennek Japánba, hogy ott autóipari szakmunkásokká képezzék magukat. Már a japán gazdaság sem utasíthatja el a külföldi vendégmunkásokat. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!