A XXI. Század Intézetben tartott Covid-tanulságokat megvitató konferencián Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, valamint Szlávik János infektológus szakorvos is jelen voltak.

A szakorvos úgy fogalmazott, hogy jelenleg több tízezer olyan vírus létezik a Földön, amiből a koronavírushoz hasonló mértékű pandémia alakulhatna ki, jelenleg pedig a madárinfluenza az, amiben ennek kockázata rejlik, egyelőre azonban ritkán terjed állatról emberre. Jó hírként leszögezte azonban, hogy ez ellen már megvan a lehetséges, nagy mennyiségben létrehozható védőoltás.

Ez azért lényeges, mert a Sars-Covid-nál épp az jelentette a legnagyobb gondot, hogy nem állt rendelkezésre gyorsan nagy mennyiségű, kifejlesztett védőoltás – számolt be róla az Index.

Hankó Zoltán azt mondta, mindig voltak és lesznek járványok, de nem végeznek olyan mértékű pusztítást, mint a középkorban. Hozzátette, hogy a karantén fogalmát a pesti- vagy a kolera-járványok idején ismertük meg a leginkább, akkor ugyanis lényegében ez volt az egyetlen lehetséges védekezési eszköz a fertőzés terjedésével szemben. A spanyolnátha idején, több mint száz évvel ezelőtt, már vezettek be kötelező maszkhasználatot.

Szlávik szerint hiába sikeres a kötelező gyermekkori védőoltás Magyarországon, és hiába sikerült a feketehimlő és a tbc terjedését felszámolni védoltásokkal, mégis nagy az oltásszkepticizmus.

Mint mondta, a lakosságnak mindössze a 60-70 százaléka kapott egy oltás, az idősek 70-80 százaléka legalább kettőt, miközben a 80 százalékos teljes átoltottság lett volna az ideális.

Kiemelte azonban, hogy mindezek ellenére nem igaz, hogy nagyobb arányban haltak volna meg a magyar emberek, mint a szomszédos országokban, erre vonatkozó valid adatok nincsenek.

A gyerekekben rejlik a koronavírus ellenszere

Azt már korábban megállapították, hogy a kicsik jóval enyhébb betegséggel vészelik át a Covid-fertőzést. Tudósok most felfedezhették, miért is van ez. Az eredmény számos felső légúti megbetegedés kezelésében áttörést jelenthet. Ha többre kíváncsi, itt olvashat.