Minden évben, előre kiadott terv szerint rendszeresen, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). De ha valamilyen más ellenőrzés során merül fel a gyanú, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor ezekben az esetekben is vesznek mintát a termékekből. 

Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki mérések.

Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszer nyomait a termékekben.

A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik, de a termékek laborvizsgálat elkészültéig forgalomban vannak. Ha bebizonyosodik, hogy egy zöldség vagy gyümölcs határérték feletti növényvédőszer-maradékot, vagy nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaz, azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését, értesítik a fogyasztókat.

Leggyakrabban a citrusfélékről derül ki, hogy az EU-ban nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaznak, de már

  • a fejes saláta, 
  • az uborka, 
  • a szamóca, 
  • az alma, 
  • körte és 
  • a retek

esetében mutattak ki a szakemberek növényvédőszer-maradékot.

Olyan faj nem nagyon létezik, amelyikben még soha nem fordult elő az évek során növényvédőszer-maradék.

Évenként változó, hogy a magyar, vagy a külföldről behozott tételekkel van több probléma.

A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők megpróbálnak minél hatékonyabban termelni, azaz egységnyi területről minél nagyobb mennyiséget betakarítani, így lehet csak alacsonyabban tartani az árat. Ehhez azonban kellenek a növényvédőszerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórókozók és a kártevők „eszik meg” a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozícionálni.

Azonban arra is lehet példát találni, amikor a növényvédőszerrel kezelt termék egészségesebb, mint a bio - írta az Agrárszektor.