Pulzus áprilisban gyűjtött adatai alapján a Napi.hu kérésére reprezentatív mintán vizsgálta, hogy a lakosság mekkora arányban észlel árcsökkenést az élelmiszerüzletekben. 

Az összesített eredmények alapján a teljes lakosság körében a válaszadók 38 százaléka jelezte, hogy tapasztalt valamilyen formában árcsökkenést, 24 százalék szerint stagnálnak az árak, és 33 százalék érzi úgy, hogy változatlanul drágulnak az élelmiszerek.

Leginkább a nők észleltek továbbra is drágulást

Érdekesség, hogy a nők a férfiaknál jóval magasabb arányban jelezték vissza, hogy a termékek ugyanúgy drágulnak, míg az árak stagnálását fordított esetben inkább a férfiak érzékelték.

Korcsoportokra bontva az eredmények szintúgy eltérnek egymástól: a termékek drágulását a 40 év alatti és a 60 év feletti válaszadók nagyobb arányban tapasztalták.

Továbbá kiemelkedő adat, hogy a 40 és 60 év közöttiek érzékelték messze a legmagasabb arányban (23 százalék), hogy néhány terméknél árcsökkenést volt megfigyelhető.

A válaszadók képzettségét tekintve a szélsőségesebb adatok leginkább a közép-, illetve az alapfokú végzettséggel rendelkezőkre jellemzők. A csak általános iskolát végzettek közül 33 százalék tapasztal továbbra is drágulást – ez az arány csupán 3 százalékkal nőtt túl középiskolát végzettekén –, ugyanakkor 17 százalékkal ebből a csoportból észlelték a legtöbben azt is, hogy néhány terméknek csökkent az ára. A középfokú végzettséggel rendelkezőkre a legjellemzőbb, hogy fedeztek fel árcsökkenést, viszont a kosaruk összértékét ugyanolyan drágának találják.

A fővárosi lakosok válaszai megosztóak

A budapesti lakosság válaszai körülbelül ugyanolyan arányban oszlanak meg: 24 százalékuk tapasztalt árcsökkenést, de a kosaruk értékét magasnak találják, 23 százalékuk szerint az árak változatlanok, és szintén 24 százalék gondolja úgy, hogy a termékek tovább drágultak.

A kutatás alapján a városok és a községek lakóira a legjellemzőbb, hogy további drágulásokat észleltek az élelmiszerüzletekben.