Mi az a kén-hexafluorid? Miért kell betiltani? Van-e köze a globális felmelegedés elleni küzdelemhez? Ha igen, milyen formában? Az Economx érdeklődésére Fehér Tamás, az Eaton Magyarország szakértője foglalta össze az SF6 használatára vonatkozó szabályozás változásait, és mindazt, amit a fokozatos kivezetéssel kapcsolatban tudni érdemes.

Új F-gáz-rendelet

Az Európai Unió a meglévő jogszabályok szigorításával kívánja visszaszorítani a fluortartalmú gázok (F-gázok), így többek között az SF6 használatát annak érdekében, hogy csökkentse a légkörbe kerülő károsanyagok mennyiségét. Ez a szigorítási folyamat 2024. január 29-én zárult le, amikor

az EU Tanácsa bejelentette, hogy zöld utat ad az F-gázok fokozatos kivezetését célzó új szabályozásnak, hogy – az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek eleget téve – hozzájáruljon a globális felmelegedés lelassításához.

Az SF6 gáz használatára vonatkozó szabályozás szigorítása már érett egy ideje, de csak a múlt év végén született meg az Európai Tanács és az Európai Parlament átmeneti megállapodása, melynek értelmében 2026-tól fokozatosan kivezetik, majd betiltják kén-hexafluorid gázt használó középfeszültségű kapcsolóberendezéseket. Az elkövetkező hónapokban egyre nyilvánvalóbbá válik majd, hogy milyen konkrét feladatokat ró a szigorúbb szabályozás az egyes tagállamokra és hálózatüzemeltetőkre.

Az új szabályok megismerése

A tagállamokban kötelező érvényű új uniós rendeletek hamarosan hatályba lépnek. Ezután a tagállamok feladata lesz a rendeletek nemzeti szintű végrehajtása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a villamosenergia-iparnak két év áll rendelkezésére, hogy felkészüljön a vonatkozó jogszabály végrehajtására,

mivel 2026 januárjától törvény tiltja majd az új SF6-ra épülő középfeszültségű kapcsolóberendezések használatát a 24 kV-os és az ez alatti kategóriákban. Hasonló tilalmak bevezetését tervezik a nagyobb feszültségű SF6-alapú kapcsolóberendezésekre is.

  • Az új F-gázrendelet hivatalos elfogadásával a hálózatüzemeltetőknek érdemes elkezdeniük a meglévő SF6 kapcsolóberendezéseik felmérését.
  • Ha látják, hogy egy berendezés hamarosan csereérett – például mert eléri az élettartama végét –, érdemes már most egy SF6-mentes alternatívát választani.
  • A jövőre nézve pedig felül kell vizsgálni azokat az új kapcsolóberendezések beszerzésére vonatkozó szerződéseket, amelyek teljesítése 2026 januárját követően esedékes, mivel ezen időpont után már nem lehetséges SF6-ra épülő új kapcsolóberendezést beszerezni.

Ütemterv

A meglévő, SF6-szigetelésű kapcsolóberendezések felmérését és a lecserélendő berendezések azonosítását követően a műszaki és gazdasági szempontok figyelembe vételével meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló alternatívákat, majd a beruházási költségek (CAPEX), az üzemeltetési költségek (OPEX), illetve a teljes bekerülési és üzemeltetési költség (TCO) ismeretében szükséges kialakítani a további stratégiát.

Ez pedig egy átállási terv kidolgozásából és végrehajtásából áll, ami kiemelten kezeli a szivárgó és az élettartamuk végéhez közeledő berendezéseket. A stratégia célja hosszú távon nemcsak a jogszabályi megfelelőség biztosítását, hanem az SF6-mentes kapcsolóberendezésekre való áttérés üzleti előnyeinek a kiakanázását is jelenti. Az SF6-alapú kapcsolóberendezések megfelelő kezelése és ártalmatlanítása az életciklusuk végén tovább minimalizálja a környezeti hatásokat, és ezt a szempontot sem szabad figyelmen kívül hagyni

– mondta lapunknak Fehér Tamás, az Eaton Magyarország szakértője.

Környezeti megfontolások

A kén-hexafluorid-mentes megoldásokra való áttérés nemcsak azt biztosítja, hogy a vállalatok megfeleljenek az európai jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek, hanem azt is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésével hozzájáruljanak a környezeti fenntarthatósági célok eléréséhez.

Az átállás segíti a vállalatokat abban, hogy kivegyék a részüket a körforgásos gazdaságból és nagyobb mértekben hozzájáruljanak az EU Green Deal és a Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény célkitűzéseinek eléréséhez. A vállalat hivatkozhat az áttérésre a társadalmi felelősségvállalási (CSR) üzeneteiben, hangsúlyozva a fenntarthatóság és az innováció iránti elkötelezettségét. Az SF6 kivezetése különösen fontos az olyan, megújuló technológiákat támogató elektromos infrastruktúrában, mint például a naperőművek, hiszen a megújuló energiaforrások használata elsődlegesen a mindennemű kibocsátás csökkentését szolgálja. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítani az ilyen típusú technológiához választott kapcsolóberendezésekre is.

Lépjünk tovább

Az SF6-mentes kapcsolóberendezésekre való áttérés Európában létfontosságú lépés a fokozott környezeti felelősségvállalás felé vezető úton, és ebben a lépésben kulcsfontosságú szerep jut a hálózatüzemeltetőknek.

Egy, a kén-hexafluoridtól mentes kapcsolóberendezések fokozatos bevezetésére irányuló stratégia kialakítása és megvalósítása nemcsak szükségszerűség, de egyben lehetőség is az európai elosztórendszer-üzemeltetők számára, hogy a kapcsolóberendezések innovációjának átvételével üzleti haszonra tegyenek szert, és közben – és ez döntő fontosságú – csökkentsék működésük környezeti hatását

– összegezte Fehér Tamás.