2024 márciusában 14,14 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, vagyis egy tized fokkal több, mint 2016-ban. 1,68 Celsius-fokkal melegebb volt idén márciusban, mint az 1800-as évek végén, amelyet viszonyítási alapnak használnak a fosszilis tüzelőanyagok előtti évek és a jelenkor hőmérsékleteinek összehasonlítására.

Márciusban a globális tengerfeletti hőmérséklet átlagosan 21,07 Celsius-fok volt. Ez a legmagasabb havi érték, amelyet valaha mértek, de csak kevéssel haladta meg a februári értéket.

Utoljára vasánrap dőlt meg a budapesti melegrekord: Újpesten 26,5 Celsius-fokot mértek – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján. Az erre a napra vonatkozó korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet Budapest Krisztina meteorológiai állomáson jegyeztek fel 1986-ban.A HungaroMet arról is írt, április 7-én az átlagos maximum-hőmérséklet  15,1 fok, ezzel szemben most 25,1 fok volt az átlag, tehát országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Tavaly június óta a Földön minden hónapban megdőlt a melegrekord, a többi közt a világ óceánjain átvonuló tengeri hőhullámok miatt.

A tudósok szerint ugyanakkor az erős El Nino jelenség miatt az említett időszakban tapasztalt forróság nem volt meglepő.

De a jelenség és a nem természetes tengeri hőhullámok együttese elképesztővé tette ezeket a rekordokat – jelentette ki Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ tudósa, hozzátéve, hogy az El Nino enyhülésével a havi átlaghőmérsékletek is többnyire csökkenni fognak.

A klímakutatók szerint a rekordmagas hőmérséklet előidézéséhez leginkább az emberi tevékenységek, a szén és olaj elégetése, valamint a természetes gázok okozta széndioxid- és metánkibocsátás a felelős.

Ez a tendencia egészen addig nem fog változni, amíg nem csökken az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok koncentrációja – mondta Francis, hozzátéve; ez azt jelenti, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, az erdőírtással, és mielőbb fentarthatóbb módokon kell az élelmiszereinket előállítani.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény értelmében a világ országai azt tűzték ki célul, hogy az iparosodás előtti idők átlaghőmérsékletéhez viszonyítva a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon vagy azalatt tartsák.

A Copernicus adatai szerint a Földön a 12 hónapos átlaghőmérséklet jelenleg a párizsi határértéket 1,58 Celsius-fokkal haladja meg.

Azért voltak már ennél szokatlanabb hónapok is, amelyekben megdőlt a rekord – közölte Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese, kiemelve 2023 szeptemberét és 2024 februárját. Mindazonáltal a tendencia nem jó irányba mutat – tette hozzá.