Ha fáziskéséssel, de itthon is egyre fontosabb szempont lesz egy új autó választásakor, hogy az mennyi széndioxiddal terheli a környezetet. Nálunk ugyan ez egyelőre nem nyilvánul meg különféle adóbesorolásokban, csupán abban, hogy jobb lesz a lelkiismeretünk és persze abban, hogy az autónk kevesebbet kell fogyasztani. Vélhetően utóbbi szempont esik nagyobb súllyal latba azoknál, akik egy adott típus kevésbé környezetszennyező kivitelét választják, a környezettudatos típusok választéka ráadásul mostanra kimondottan széles.

Ilyen típuscsalád nem csak az olyan prémiummárkák választékában akad, mint a BMW, az Audi, vagy a Volvo, hanem a népautónak számító típusok között is. A Ford az Econetic, az Opel az Ecoflex, a Volkswagen pedig a BlueMotion sorozatot kínálja a környezettudatosabb autóra vágyóknak. Ezek lényege a robbanómotor hatásfokának maximalizálása és egymáshoz igen hasonló elven működnek. A takarékos modellek az átlagosnál tíz-húsz milliméterrel alacsonyabb hasmagasságúak, alacsony gördülési ellenállású gumikkal szerelik őket, a jobbakra pedig néhány új légterelő idom is kerül az alacsonyabb légellenállás érdekében. Az eco modellekbe jobbára módosítják a motorvezérlő elektronikát, az autó jelzi a sofőrnek, mikor lenne ideális egy fokozattal feljebb, vagy lejjebb kapcsolni, de hosszabbra veszik a váltó áttételeit is, így a motor kevesebbet forog nagy tempónál, ami kisebb üzemanyag-fogyasztással jár együtt.

3,8 liter üzemanyagot fogyaszt el száz kilométeren a dízelmotoros VW Golf BlueMotion


Jelenleg a Volkswagen bír a legnagyobb takarékos modellválasztékkal: a németek összesen tíz modellt kínálnak BlueMotion jelzéssel. Ekkor pedig még nem beszéltünk a konszernhez tartozó más márkákról, akik a BlueMotionhöz megszólalásig hasonló technikát alkalmaznak. A környezettudatos modelleket a Seatnál Ecomotive, a Skodánál pedig GreenLine néven kell keresni.

A Volkswagen a termékek és a technológiák környezettudatos fejlesztése mellett további feladatokat is vállal, például környezetkímélő autóvezetésre tanító tréningeket szervez,  ökológiai projekteket támogat, vagy üzemanyag-takarékossági tippeket ad. Utóbbiak közül ezek a legfontosabbak:

- Vezessen nyugodtan, egyenletes tempóval
- Vezessen a lehető legmagasabb sebességfokozatban
- Használja a motorféket
- A szükséges mértékben használja a segédberendezéseket
- Ügyeljen a megfelelő abroncsnyomásra
- Kerülje a hideg motorral megtett rövid utakat
- Használjon alacsony viszkozitású, nagy kenőképességű olajat
- Ne növelje feleslegesen gépkocsija légellenállását
- Ne szállítson magával felesleges súlyokat