F. Vivien korábban Schadl György egyik bizalmi embere volt, most viszont szigorú intézkedések után még csak egy teremben sem tartózkodott egykori munkáltatójával. A nő még a meghallgatása előtt azt kérte a bíróságtól, hogy ne kelljen egy légtérben lennie korábbi főnökével – írja az Index. A bírónő erre tekintettel a távmeghallgatás mellett döntött, az elsőszámú vádlottnak is lehetőséget adva, hogy kérdéseket intézzen a volt kollégájához. 

Tóth Erzsébet bírónő számba vette a jelenlévőket: Schadl György, Völner Pál és R. Róberten túl  jelen van a negyedrendű M. Viktor, Schadl sofőrje és a hatodrendű Cs. Éva, valamint a múlthéten meghallgatott tanú, S. Zoltán.

Schadl György védője kifogásolta a tanú távmeghallgatását, majd egy hosszas diskurzust követően vette kezdetét a koronatanú meghallgatása. F. Vivien a Fővárosi Törvényszék épületéből egy földszinti szobából jelentkezett be videóhívással.

Egy igazi gentleman a vádlottak padján

A tanú elmondta, hogy 2011 óta dolgozott Schadl Györgynek, kezdetben pénzügyi feladatokat intézett, majd főnöke privát dolgaival kellett foglalkoznia, aki arra kérte, hogy vegyen fel maga mellé valakit. Ekkor került a képbe M. Viktor. A férfi a sofőrfeladatok mellett Schadl ingatlanügyeit is intézte. A tanú állítása szerint miután a végrehajtói kar elnökének kinevezték Schadlt, jó kapcsolat alakult ki a kar és az igazságügyi minisztérium között.

F. Viven nem tudott arról, hogy Schadl Györgynek politikai kapcsolatai lettek volna.

Völner Pált azonban fogadta az irodájában, de erre csak néhány alkalommal került sor. R. Róbert is csak párszor jelent meg az irodában. „Vehemes, jó kedélyű...egy úriember” – jellemezte a harmadrendű vádlottat, amivel a tárgyalás egyes nézőit megnevettette, R. Róbert viszont megköszönte a méltatást. Ezt követően F. Vivien részletesen elmesélte, hogyan zajlott egy végrehajtói pályázat és kinevezés.

A múlt héten F. Vivien párját, S. Zoltánt kérdezhették a tárgyalás résztvevői. A férfi egy monori végrehajtói irodában dolgozott barátjával, Sz. Balázzsal együtt. Az ő meghallgatásán állította, hogy Schadl F. Vivienen keresztül kérte a férfitől az osztalék harminc százaléka helyett már a felét. A tanú a meghallgatáson azt már nem tudta megmondani, hogy a végrehajtói kar volt elnöke miért kért pénzt a monori iroda osztalékából. 

12-10 a tagadók és a beismerők aránya

Mint ismert, a per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát.

Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – beismerte bűnösségét.

bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet.