Szijjártó Péter szerint jó esély van a háborús eszkaláció kockázatának elkerülésére a NATO-csúcson.

Jelen állás szerint jó esély van arra, hogy a NATO csúcstalálkozóján sikerül elkerülni az ukrajnai háború eszkalációjának kockázatát és felelősségteljes döntést hozni Ukrajna tagsági perspektívájáról

– jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Vilniusban.

Mint ismert, Törökország és Magyarország az egyetlen NATO-tagok, melyek még nem ratifikálták Svédország csatlakozási dokumentumait. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett abba, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét″ – jelentette be néhány órája Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára a NATO-csúcsról.

Szijjártó Péter a svéd csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban közölte, hogy a magyar kormány már hónapokkal ezelőtt benyújtotta az erről szóló előterjesztést az Országgyűlésnek.

Nyilvánvalóan ezt azért tettük, mert támogatjuk a ratifikációt, hogy ha nem támogatnánk, akkor nem terjesztettük volna be. Tehát ez egy technikai kérdés, hogy a ratifikációs folyamatot a parlament mikor zárja le

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Időközben Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren azt írta, hogy arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Magyar Országgyűlés is hozzájáruljon a védelmi szövetség mielőbbi bővítéséhez."