Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Temesváron. Rámutatott, hogy tíz olyan útkapcsolat van Románia és Magyarország között, amit csak heti egy napon lehet nyitva tartani, mert Románia nem léphetett még be a schengeni övezetbe.

Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel – jelentette ki a miniszter.
Reménykedik továbbá, hogy az erről szóló döntést valós tényekre alapozva fogják meghozni. Leszögezte, hogy a mielőbbi román schengeni csatlakozás nemzeti érdek. Kifejtette, hogy a csatlakozás tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól nem kellene sehol sem várakozni.
„Itt az ideje annak, hogy a határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát” – szögezte le.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették a felek, hogy két új határátkelőt hoznak létre a magyar-román határon, Kübekháza és Óbéba, valamint Csanád és Magyarcsanád között. Ezen felül két autópálya-összeköttetés építése is zajlik.

Ausztria továbbra sem kér Románia és Bulgária schengeni csatlakozásából

Az osztrák belügy idén már többször is kijelentette, hogy nem támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter augusztus végén arról beszélt, szerinte a schengeni rendszer egésze nem működik, ezért a bővítést jelenleg nem tartja időszerűnek. Cătălin Predoiu román belügyminiszter minderre úgy reagált: a román határvédelemben elvégezték, és továbbra is végzik a dolgukat.
Bővebben--->