Hétfőn a bíróság mindössze 25 percet töltött a Schadl-ügy tárgyalásával. A  huszadrendű vádlott családi állapotára vonatkozó kérdésekkel kezdődött az amúgy is rövid meghallgatás, és percek teltek el azzal, amíg kiderült, hogy Sz.Gábornak három gyermeke van, azonban két felnőtt gyermeke anyjától nem vált el, miközben új élettársától született egy harmadik gyermeke is – írta a hvg.hu.

A férfit azzal vádolják, hogy a harmadrendű vádlott, „Gazdi”, vagyis R. Róbert köréhez tartozott.

R. a tizenharmadrendű vádlottat verte át a vád szerint azzal, hogy azt hazudta neki: csecsenek rabolták el, a váltságdíja pedig közel 70 millió forint. A vád szerint Sz. volt az, aki a tizenharmadrendű vádlottal, S. Etelkával elment, amikor a nő kivette a „váltságdíjat” készpénzben.

Sz. Gábor egyébként korábban is állt már bíróság előtt, de hogy miért, arra úgy válaszolt, 

magam sem tudom, valami százezer forint értékű marhaság.

A bíróság válaszában kijelentette, a BTK ilyen fogalmat nem ismer.

S. Etelka – akit a bíróság várhatóan hamarosan meg fog hallgatni – R. Róberten keresztül szerette volna elérni, hogy magániskolájának működési engedélyt adjon a minisztérium. A vád szerint R. Róbertnek ezért fizetett, aki pedig ebből a pénzből fizette azokat az embereket, akik az iskola engedélyeztetésével kapcsolatban neki dolgoztak.

Már nem úgy emlékeznek a vádlottak a Völner-Schadl ügyre, mint korábban

A végrehajtók volt elnökének jobbkeze a negyedrendű vádlottja az elmúlt évek legnagyobb politikai korrupciós botrányának, amelynek Schadl György és Völner Pál, volt igazságügyi államtitkár a főszereplője. Schadl intézőjének feljegyzései vezettek el Rogán Antal miniszter kabinetfőnökéhez is, aki teljesen kimaradt a vádiratból. Bővebben >>>

Tavaly októberben a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken.

Az ebben foglaltak szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki a másodrendű vádlottal, Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárral. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – összesen legalább 83 millió forintot – adott a kormánypárti politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – összesen legalább 83 millió forintot – adott a kormánypárti politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl hét társával megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A vádirat a 22 terhelt egyéb bűncselekményeit is tartalmazta.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt indítványozta, hogy Schadlt tíz, Völnert pedig nyolc év börtönbüntetésre ítélje a bíróság a 200 milliós, illetve a 25 milliós pénzbüntetés mellett.

Emellett mindkettőjük közügyektől való tízéves eltiltását is indítványozták, valamint a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, és a velük szembeni vagyonelkobzást is a jogtalan gazdagodásuk erejéig. 

Schadl György és Völner Pál mindent tagad.