kormánypártok visszaerősödését mérik az egymástól független és kutatási módszertanukban is eltérő közvélemény-kutatások – közölte az Alapjogokért Központ.

Az adatokban a meglepetés ereje az, hogy szemben a politikai tudással, miszerint ciklusfelezőhöz közeledve beesik a kormánypártok támogatottsága, a magyar példa ennek ellenkezőjét mutatja.

A trendforduló mögött mindkét kutatóintézet azt az okot látja, hogy a magyarok kevésbé borúlátókháború és a szankciós politikák miatt – közölte az Alapjogokért Központ honlapján.

Ezzel szemben nemrég még csökkenő tendenciát mutatott a kormánypárt támogatottsága.

Nagyot esett a Fidesz támogatottsága a választók körében

Egy rövid stagnálást követően újra csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében. A támogatottság 30 százalék alá esett, ami egy fontos lélektani határpont, ugyanis 2019. január óta egyetlen hónapban sem mértek 30 százalék alatti támogatottságot a Fidesz esetében.

Alapjogokért Központ
Kép: Alapjogokért Központ

A többi kutatóintézet eredményei

Az Alapjogokért Központ szerint a pesszimizmus fokozatos csökkenése és a kormánypártok visszaerősödése, valamint az ellenzék stagnálása és ezzel a tél végére bekövetkezett korrekció nem önmagától történt, hanem azt a magyar kormányzati politika, a kormányzati cselekvések okozzák.

Az elemzéshez csatolt adatok szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a februári felméréskor a Nézőpont Intézetnél 52, a Mediánnál 51 százalék volt.

 

  • Nézőpontnál a DK 12, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 9-9, a Momentum 5, a Jobbik 4 százalékot ért el.
  • Mediánnál a DK 14, a Momentum 9, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6-6, a Jobbik 5 százalékot kapott. A többi párt (köztük a parlamenti LMP, az MSZP és a Párbeszéd) támogatottsága 1-2 százalékos.