Varga Mihály pénzügyminiszter a tegnapi kormányinfón bejelentette, a kormány állami beruházások újraütemezéséről döntött, így megspórolva 675 milliárd forintot. Ez nagyjából ötszáz beruházást érinthet, de a tárcavezető nem árulta el, melyek ezek. 

Ez a 675 milliárd forint jó viszonyítási alap az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározathoz, amely a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. A kormányfő ugyanis döntött a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Központi Maradványelszámolási Alapból, a Rezsivédelmi Alapból történő és fejezetek között történő előirányzat-átcsoportosításról.

Bár a konkrét célokat nem jelölik meg, de a pénz útja látható

Egyrészt 7 977 644 498 forint egyszeri átcsoportosítását kell végrehajtania Varga Mihálynak, amiből például jut 3 380 millió forint a külügyi tárcának a külképviseletek beruházásaira, illetve a Navracsics Tibor miniszter alá tartozó Kormányhivatalok dologi kiadásaira 1 243 millió forint. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból 32,82 milliárd forintot kell szétosztani a pénzügyminiszternek. 

  • A Miniszterelnökség egyházi programokra, támogatásokra 9,2 milliárdot, 
  • a Belügyminisztérium egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra 1,88 milliárdot,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseletek igazgatására 2,87 milliárdot,
  • valamint külügyi fejlesztési és kutatási programokra 10 milliárdot,
  • a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem állami felsőoktatási intézmények támogatására 6,6 milliárdot,
  • az Egészségbiztosítási Alap pedig 1,25 milliárdot

kap a maradványokból. 

A Rezsivédelmi Alapból 5,2 milliárd forint átcsoportosításáról született döntés, ez az összeg a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül, a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség ingatlanjainak fenntartására és üzemeltetésére.

Végül egy 9,53 milliárd forintos csomag szétosztásáról is döntés született többek között a Pénzügyminisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetei között. Ebben az esetben az szúrhat szemet, hogy a miniszterelnök az állami beruházásokhoz nyúlt hozzá. A közlekedési beruházásoktól közel hétmilliárd forintot vontak el.

  • Állami vasútfejlesztési beruházások: -5,28 milliárd forint,
  • állami közútfejlesztési beruházások: -1,63 milliárd forint.

Ezenkívül az állami beruházások előkészítésére is 1,44 milliárd forinttal kevesebb jut a kormányhatározat értelmében.