Miközben Magyarország a tűzszünet és a béke pártján áll az orosz-ukrán háborúban, az Európai Unió (EU) országai a saját háborújukat vívják Ukrajna mellett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken.

A kormányfő az uniós csúcson történtek kapcsán úgy fogalmazott:

Brüsszelben háborús hangulat, nyelvezet, logika uralkodik.

Az országok vezetői úgy beszélnek, mint akik saját maguk vívják a háborút Oroszország ellen.

Magyarország viszont a higgadt, nyugodt ésszerű gondolkodás híve, de ez a távolságtartás hiányzik Brüsszelből - tette hozzá azzal, ez nem a mi háborúnk, annak ellenére, hogy nem vagyunk közömbösek az emberi tragédiákkal szemben.

Az ukrán-orosz konfliktus lokális háborújától el lehet jutni egy világháborúig

- húzta alá a miniszterelnök.

Szerinte az unió háborús spirálba került, eluralkodott a háborús pszichózis, amit meg kell állítani, óvatosnak kell lenni, „nehogy kialakuljon egy világháború”.

A brüsszeli Ukrajnának nyújtott segítségnyújtásban újabb és újabb lépések történnek, olyan döntéseket, fegyverszállításokat vállalnak be az országok, amelyek 2-3 hónappal ez előtt elképzelhetetlenek lettek volna.

Mint mondta, nagyon kell figyelni, hogy Magyarországot be ne húzzák a háborúba, de a kormány és magyarok józanok maradtak.

Ha nem nemzeti kormány lenne Magyarországon, akkor már térdig vagy szügyig állnák ebben a konfliktusban

- fogalmazott Orbán Viktor, aki tartja magát ahhoz, hogy az emberek véleményének megkérdezése nélkül nem hoznak az ország számára fontos döntéseket.

Magyarország egy normális ország. Vannak ilyen Szomszédokra, Dallasra vagy a Való Világra emlékeztető, filmsorozatot idéző közjátékok Magyarországon, de azért ott mégis egy higgadt, nyugodt, ésszerű gondolkodás zajlik

- fogalmazott brüsszeli hangulatról szólva a kormányfő.

Brüsszel nem tudta teljesíteni az ígéretet, hogy béke lesz és jólét, e helyet háború van rosszlét

- szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: ezért van az embereknek alapvetően negatív érzése van a brüsszeli bürokraták, és nem az Európai Unió iránt.

Mindenki támogatja azt a gondolatot, hogy működjünk együtt, ott, ahol erősek vagyunk, adjuk össze az erősségeinket, ott, ahol valaki gyengébb, próbáljuk közösen orvosolni a gyengeséget. Ez egy jó ötlet, a gond a brüsszeli bürokratákkal van

- szögezte le a kormányfő.

A közelgő uniós választásokról szólva kifejtette: az a jó, ha minél több békepárti, és minél kevesebb háborúpárti politikust küldünk az Európai Unióba, ez a döntő.