„A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket (...) mert sok, a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő, nemzeti és nemzetközi jelentőséggel is bíró oktató és minőségi szórakoztatást nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott” – szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség azért fejezi ki aggodalmát, mert a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent.

Mint írják, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak, és velük elveszhet az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

Gőzerővel keresik a megoldást

A szövetség szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék, és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszú távú veszélyeire. Erre azért is lenne szükség, mert ezek a fesztiválok egyedülálló módon kapcsolják össze a magyar kulturális élet, a művészet, a közösség- és közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás szereplőit, amellyel a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tudnak felmutatni – tették hozzá.

Az MFSZ, mint az ágazat képviselője, szerepet vállalna a fesztiváltámogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában, valamint rendelkezésre bocsátják az egy évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programjukat is, annak tapasztalataival együtt.

Az MFSZ a saját hatáskörében is keresi a megoldást, ezért a szervezet Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.