Jogalkotói szeszély miatt nem január elsejétől, hanem 2023. december 30-ától hatályosak az új szabályok, így az üzletekboltok, tekinthetik mindezt egyfajta szilveszteri ajándéknak is.

Az Economx megkeresésére a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője elmondta: igazából csak találgatni lehet a szigorítás okairól. Barta Péter azt mondja, ő személy szerint inkább enyhített volna a szabályozáson.

A mostani szigorítás esetében talán jogtechnikai szempontról van szó, arról, hogy az üzletlezárások négy okára egységes elbírálás vonatkozzon.

A rettegett üzletlezárás négy oka

törvény szerint ugyanis üzletlezárásra akkor kerülhet sor, ha az adózó valamely foglalkoztatottját nem jelentette be, igazolatlan eredetű árut forgalmaz, nem tesz eleget a számla- és nyugtaadási kötelezettségének, vagy a pénztárgép kötelező használatával és üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeit szegte meg.

December 30. előtt, ha a céget első alkalommal kapták a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség megsértésén, úgy megúszta egy figyelmeztetéssel, sárga lappal. Ha ezt a kihágást egy éven belül másodszor is elkövette, még akkor sem volt törvényszerű a lezárás, a hatóság mérlegelhetett. A harmadik esetben viszont már nem volt ilyen lehetőség.

A jelenlegi szabályok szerint minden eggyel előrébb ugrott. Tehát az első esetben még lehetséges a mérlegelés, ám a második esetben már nem, kötelező a lezárás, repül a piros lap.

A többi három ok esetében (be nem jelentett foglalkoztatott, igazolatlan eredetű áru, pénztárgép használatának és üzemeltetésének megsértése) már korábban is így volt, a számla- és nyugtaadási kötelezettség most csak „felzárkózott” hozzájuk.

Nem jó ez senkinek

Nem változott ugyanakkor az üzletlezárás kötelező időtartama: az első alkalommal 12 napra, a másodiknál 30 napra, míg minden további esetben 60 napra zárják le az üzletet. A lezárás időtartama továbbra sem mérlegelési kérdés, azt jogszabály írja elő, annak hosszát a revizor nem jogosult mérsékelni.

Barta Péter szerint az üzletlezárás a lehető legrosszabb forgatókönyv, hiszen a boltok nehezen helyrehozható károkat szenvedhetnek. Eltűnhetnek az alkalmazottak, elpártolhatnak az üzleti partnerek és a vevők bizalma is oda lehet. Ráadásul az üzletlezárás kockázatos adózói minősítést is maga után von, amely miatt a vállalkozásnak többlethátránnyal kell számolnia az üzleti partnerei körében is.

Fegyelemre kényszerített boltok

Az üzletvezetőknek a jövőben még jobban meg kell követelni a fegyelmet alkalmazottjaiktól és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy egyszeri hiba is micsoda károkat okozhat. Tipikus hiba például, hogy a pultban álló eladó kiállítja a bizonylatot, de azt nem adja át a vevő részére. Pedig ez már a bizonylat kiállítása kötelezettségének elmulasztását jelentheti.

Meg kell követelni, hogy a pénztárgépbe minden esetben legyen beütve a vásárlás, mert ha nem, a hatóság roppant könnyen észlelheti a mulasztást. Minderre szükséges figyelni, még egy karácsonyi vásárlási forgatagban is.

Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cég nevében eljáró személyek felügyeletére, illetve képzésére, hiszen akár már egy egyszeri kihágás is végzetes következményekhez vezethet – hangsúlyozta végezetül a szakértő.