Számos európai uniós tagállam tanulmányozta az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott magyar modellt, az ekáert. Legutóbb Lengyelország érdeklődött a rendszer továbbfejlesztési lehetőségei iránt. A gazdaságfehérítésben Magyarországon sincs megállás, jövőre hazánk lehet az EU első tagállama, amely általánossá teheti az elektronikus nyugtát – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Izer Norbert elmondása szerint az elmúlt évben 7,1 millió fuvart jelentettek be az adóhivatalnak, a pénzügyőrök pedig több mint 65 ezer közúti ellenőrzést végeztek.

Jelentősen kibővült a tavalyi év óta az ekáer szerepe: amellett, hogy továbbra is ez a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben, a magyar gazdákat és a fogyasztókat is védi. A kétes minőségű ukrán gabonaszállítmányokra ugyanis speciális ekáer-bejelentési kötelezettség vonatkozik, így a behozatali tilalmat nem lehet kijátszani úgy sem, hogy az ukrán gabonát kerülőúton, például Románián keresztül hozzák be.

Tavaly kifejezetten csak az ekáer adatoknak köszönhetően több mint 10 milliárd forint nettó adókülönbözet tárt fel az adóhivatal. A törvénysértések miatt kiszabható mulasztási bírság összege pedig meghaladta a 250 millió forintot.

Izer Norbert felhívta rá a figyelmet, hogy az áfacsalókkal szemben is hatékony az ekáer, hiszen sokszor önmagában bizonyítja, hogy az áru eladása után úgy igényelik vissza az áfát, hogy valójában semmilyen értékesítés nem történt, az áru el sem mozdult a raktárból, csak papíron utazott.

A magyar példa alapján 2017 májusától, egy az ekáerhez hasonló rendszert vezetett be Lengyelország, idén februárban pedig a rendszer tovább fejlesztésének lehetőségei iránt érdeklődtek. A magyarországihoz hasonló rendszer működik évek óta Romániában és Portugáliában, valamint folyamatos az érdeklődés a többi tagország részéről is.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy a kormány számos online eszközt vetett be annak érdekében, hogy az adóeltitkolók is megfizessék az államkasszát megillető közterheket: az online pénztárgépek 2014 szeptemberi bevezetését követte 2015-ben az ekáer, majd 2018-ban az online számla.

A gazdaságfehérítésben pedig nincs megállás, jövőre újabb online eszköz érkezik: Magyarország lehet az Európai Unió első tagállama, amely általánossá teheti az elektronikus nyugtát.

Az újfajta megoldás nemcsak környezetkímélő és költséghatékony, hanem a fogyasztónak is könnyebbséget hoz és leegyszerűsíti a vásárlást. A nyugta, a garanciajegy papírját ugyanis nem kell őrizgetni, az néhány kattintást követően bármikor elérhető lesz okostelefonon.

Küszöbön a digitális állampolgárság, egy gombnyomással fizethetünk az államnak

Az év végéig félmillió digitális állampolgárra számít a Miniszterelnöki Kabinetiroda – mondták el az Economx megkeresésére. A DÁP alkalmazás tesztüzeme 2024 nyarán indul, de első körben nem nyilvános, zárt tesztüzemként. Az állampolgárok számára szeptembertől lesz elérhető.

A részletekről ITT írtunk bővebben.